2024. április 25., csütörtök

Zászlókiállítás a Limáni parkban

Újvidék Európa Kulturális Fővárosaként szabadtéri galériával bővült, amelyet tavaly a Limáni parkban lévő Suba platón alakítottak ki.

A titulus évének befejeztével a galéria a kortárs művészetek egyik jelentősebb örökségeként maradt fenn. A városnap alkalmából most egy újabb kiállítás nyílik meg itt, melynek címe A város pillanatképei. Ez immár az ötödik kiállítás, amelyet ebben a szabadtéri galériában állítottak/állítanak fel. Négy kiállítás a titulus évében várta a látogatókat, ezek a migráció, az ifjúság jövője, a béke és a világunkat bemutató képek népszerűsítése által a hazai, regionális és az európai művészeket egy helyen, egy-egy ötlet köré gyűjtötte össze.

A kortárs vizuális művészetek bemutatásának folytonosságaként mától egy újabb kiállítást csodálhatunk meg, amely a városi témákban és motívumokban jártas művészek alkotásait gyűjti egybe. A Limáni park bejáratában az egyedülálló művészi platform a galériák és műtermek megszokott környezetéből hozza ki, az erre sétálók elé városi közösségünk mindennapi életét.

A város pillanatképei elnevezésű kiállítás a művészetet és a valóságot próbálja összekapcsolni, és kiszélesíti a művészeteknek a társadalomban kifejtett hatását. A mostani kiállításon a következő művészek zászlóalkotásait tűzik árbócra: Újvidékről Danijel Babić, Goran Despotovski és Mileta Poštić, Stefan Lukić (Užice), Nemanja Lađić (Belgrád), Ivan Šuletić (Belgrád), valamint a Distruktura művészi csoportosulás zászlajait is, ezt a csapatot Milan Bosnić és Milica Milićević (Beška/Belgrád) művészek képviselnek.

A szabadtéri galéria az Európa Kulturális Fővárosa projektjének keretében megvalósított, mintegy 40 ezer négyzetméternyi infrastrukturális beruházás részeként jött létre. Ezek a projektek a kultúra számára olyan új helyszínek kiépítését és felújítását jelentették, ahol a titulus évét követően is gazdag művelődési aktivitások valósulnak majd meg.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele