2024. április 27., szombat
KISKÉR

Mellszobor az elesett tiszt emlékére

Miloš Vučević, a szerb kormány alelnöke és honvédelmi miniszter és Marina Ostojić, az 1998-as košarai ütközetben elesett Goran Ostojić alezredes felesége szombaton Kiskéren (Bačko Dobro Polje) leleplezték a 63. ejtőernyős brigád vezérkari főnökének mellszobrát.

Az Isidora Miljanić verbászi szobrászművész által készített emlékszobornál a honvédelmi miniszter kíséretében a kegyelet virágait először Milorad Veljović, a köztársasági elnök megbízottja, a szerb fegyveres erők főparancsnoka helyezte el. Őket követően Savo Iriškić és Nenad Zonić dandártábornok, Ostojić alezredes családtagjai, Predrag Rojević, Verbász polgármestere, az állami és tartományi hatóságok képviselői, a 63. ejtőernyős brigád képviselői és több magánszemély koszorúzott.

Vučević miniszter szerint Goran Ostojić alezredes a szerb hadsereg egyik legjobb fiatal tisztje volt. A tiszt 1998. július 28-án esett el a Košara határmegfigyelőn, miközben megakadályozta a fegyverek átjutását Albániából Koszovó területére. Hősiességéért Verbász község és szülőfaluja, Kiskér mellszobrot állított neki, ami folyamatosan emlékezteti az utókort a 25 évvel ezelőtti eseményekre.

Predrag Rojević, Verbász polgármestere felszólalásában kiemelte, Goran Ostojić alezredes emlékére a szobor állítását a 63. Ejtőernyős Brigád Egyesület kezdeményezte, az önkormányzat pedig azonnal elfogadta, és most közösen tisztelegnek a hősi halált halt katonatiszt emléke előtt.

Nyitókép: Goran Ostojić alezredes mellszobrának leleplezése (Paraczky László felvétele)