2024. március 28., csütörtök

Tejjel locsolták le az úttestet

A felvásárlási ár csökkentése volt az utolsó csepp a pohárban

A tejimport és a felvásárlási ár megkurtítása miatt tiltakoztak vasárnap a šumadijai gazdák. A Nyugat-Morava mente és Gruža település környékének mintegy ezer tejtermelője a Čačak melletti Mrčajevcinál eltorlaszolta az ibari főutat, tejet öntött az úttestre, és azt követelte a kormánytól, hogy sürgősen intézkedjen a hazai tejtermelés megmentése érdekében. A vidék tejtermelői azt szeretnék elérni, hogy a hatóság sürgősen tiltsa be a tejimportot, illetve hogy a szupermarketekben korlátozzák a behozatali tej eladását.

(Screenshot Nova)

(Screenshot Nova)

A gazdák azt is követelik, hogy az első két negyedévre 15 dinárra állítsák vissza a tejprémiumot, hogy a törzskönyvezett tehenek után járó elmaradt összes támogatást azonnal fizessék ki nekik, és hogy ez a szubvenció 40.000 dinár legyen az idén.

Milijan Palamarević, a tiltakozók egyike azt mondta, a tejtermelés a szakadék szélére sodródott, és a 10-12 dinárral csökkentett felvásárlási árral már nem lehet kifizetődően gazdálkodni. „Az állam már mindent elvett tőlünk, a tehéntartók többségének nem fizették ki az állatok után járó múlt évi támogatást. Ezen a vidéken tavaly nagy szárazság volt, nincs elég takarmány, és nincs is hol vennünk”. A 45 perces útzárlat idején incidens nem történt, de mindkét irányban végeláthatatlan sorok keletkeztek az ibari főúton. A tiltakozó akció résztvevőit támogatásáról biztosította a Zdrava Srbija, azaz Egészséges Szerbia párt kragujevaci bizottsága, amely a közleményében leszögezte, hogy „a katasztrofális agrárpolitika és a szakminisztérium felelőtlensége miatt ezek a tejtermelők magukra vannak hagyatva, tehát egy ilyen lépés szükségszerű volt”.

Nyitókép: (Screenshot Nova)