2024. március 19., kedd

Gyermekek, szülők és közönségdíjasok

Az Újvidéki Színház ünnepi hetének utolsó előadása

Péntek este az Újvidéki Színház első bemutatójának 49. évfordulója ünnepén a Kosztolányi Dezső Színház mutatta be a Hegymegi Máté által rendezett, A föld fia című előadást.

„A fák csillogva, zörögve mozognak a sötétben. Suttogó és visszhangzó kiáltások hallatszanak felőlük: Mama, mama, mama!”

Egy svéd pár gyermeke az erdőben fogan, és deréktól lefelé a földbe ásva születik meg a kisfiú, Kalle. Ez A föld fia című előadás kiindulópontja, amely éppoly furcsa, mint abszurd, de a legérdekesebb, hogy a történet mégsem különbözik annyira egy mindennapi család életétől. Egy gyermek születésének és felnövekvésének csodáját hivatott bemutatni, de az ezzel járó nehézségekről és küzdelmekről is beszámol, mind a szülők, mind a gyermek szemszögéből.

Előadás fejlődésről és megbocsátásról (Fotó: Albert Éva)

Előadás fejlődésről és megbocsátásról (Fotó: Albert Éva)

A földbe született Kalle szerepében Mészáros Gábort láthatjuk. Egészen a csecsemőkortól a kamaszkorig vezető ívet járja be.

 – Egy nagyszerűen meghírt darabról van szó. A való életből hozott tapasztalat alapján teljesen át tudtam érezni az élethelyzeteket és történéseket, mivel van két lányom. Olyan sztereotipikus történetekről van szó az előadásban, amelyek minden családban megjelennek valamilyen formában – mondta Mészáros Gábor.

Az előadás után Lénárd Róbert, az Újvidéki Színház művészeti vezetője kihirdette az előző évad közönségdíjasait. A legjobb férfi főszerepekért járó díjakat Mészáros Árpád, III. Richárd szerepéért, az azonos című előadásban, Pongó Gábor, Miskin herceg szerepéért, Az idióta című előadásban, valamint, Ozsvár Róbert, Az isteni Dzsoni parázna napjai című előadás főszerepéért kapták. Crnkovity Gabriellát Erzsébet Királyné szerepéért díjazták, a III. Richárd című előadásban. A közönség szavazatai alapján a legjobb női mellékszereplő pedig Ferenc Ágota lett.

Nyitókép: Előadás fejlődésről és megbocsátásról (Fotó: Albert Éva)