2024. április 23., kedd

Antibiotikumhiány Európa-szerte

Antibiotikumhiánnyal küzd egész Európa, az ellátási problémák pedig sürgősségi intézkedések meghozatalára kényszerítették az illetékeseket. A legnagyobb gond az amoxicillin esetében van, amelyet gyermekeknél számos bakteriális betegség kezelésére használnak, számol be a 021.rs hírportál.

Tavaly november 23-án a spanyol egészségügyi minisztérium felhatalmazta a gyógyszertárakat arra, hogy a beteg gyermekek szüleinek szükség esetén 500 milligrammos amoxicillint tartalmazó dobozokban adják el a felnőtteknek szánt antibiotikumokat. Sajtóértesülések szerint gyakorlatilag minden európai országban gondok vannak az antibiotikum-ellátással. Ez arra késztette az Európai Uniót, hogy bevonja a gyógyszerhiányokkal és gyógyszerbiztonsággal foglalkozó végrehajtó csoportot (MS SG). Az említett csoportot az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2022 márciusában hozta létre annak érdekében, hogy biztosítsák a gyógyszerek hozzáférhetőségét a világjárvány idején tapasztalt problémák után.

Az MS SG január 20-án kiadott közleményében ismertette a hiány okait, amely egyébként is időszakos problémát jelent, és amelyet súlyosbítottak a jelenlegi geopolitikai események, mint az ukrajnai háború, az energiaválság és a magas inflációs ráta.

Nyitókép: Illusztráció/Pexels