2024. április 25., csütörtök

A média felelőssége

A vajdasági magyar újságírók számára tartottak kétnapos szakmai továbbképzést Újvidéken

Kétnapos szakmai továbbképzést tartottak a vajdasági magyar médiaházakban dolgozó újságírók számára a hétvégén Újvidéken, a Vajdasági Rádió és Televízió székházában. A pénteken és szombaton lezajlott rendezvényt a magyarországi Anyanyelvápolók Szövetsége, az Újvidéki Rádió magyar szerkesztősége és a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával hívta életre.

A rendezvény megnyitóján a szervezők nevében Szabó Gabriella, az Újvidéki Rádió munkatársa az együttműködés létrejöttének körülményeit ismertette az egybegyűltekkel, majd az újságírók folyamatos továbbképzésének és a munkájukról való visszaigazolásnak a fontosságát hangsúlyozta. Máriás Endre, a fennállásának huszadik évfordulóját idén ünneplő Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete elnöke köszöntőjében örömének adott hangot annak kapcsán, hogy a továbbképzésre mintegy hatvanan jelentkeznek, ugyanis ez szerinte azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyar újságírók közül mind többen ismerik fel a folyamatos fejlődés jelentőségét, ami nélkülözhetetlen a médiaházainkban folyó szakmai munka színvonalának növeléséhez, valamint kitért az előremutató szakmai párbeszéd fontosságára is, amire az ilyen összejövetelek szintén kiváló alkalomként szolgálnak. Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke kifejtette, hogy a kisebbségben élő újságíró azáltal érezheti magát biztonságban, hogy megvannak a megfelelő szakmai alapjai, az ismeretanyaga és műveltsége, ugyanis ezek is kellenek ahhoz, hogy magabiztosan használja az anyanyelvét. 

Ótos András

Fotó: Ótos András

A képzésen neves magyarországi médiaszakemberek és egyetemi tanárok osztották meg tapasztalataikat, és adták át tudásukat a vajdasági magyar újságíróknak és szerkesztőknek. Török Annamária, a Kossuth Rádió nyugalmazott bemondója a helyes légzés, az artikuláció és a szép beszéd világába kalauzolta el az érdeklődőket, Szikora József, a Magyar Katolikus Rádió főszerkesztője, a Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke, egyetemi tanár, gyakorlati feladatokat hozott, dr. Pomozi Péter, a Magyarságkutató Intézet Magyar Nyelvtörténeti Kutatóközpontjának igazgatója és az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense pedig különféle nyelvhelyességi kérdésekről, valamint a média felelősségéről tartott előadást, illetve gyakorlati foglalkozást a résztvevők számára.

 – A nyelvész szemével is rávilágítottunk azokra a jelenségekre, ahol a médiának különleges felelőssége van abban, hogy megtartsa az értékeket. Vannak olyan friss dolgok, amikkel úgymond együtt lehet úszni, de tudnunk kell felismerni azt is, amit ki kell gyomlálnunk a nyelvünkből. Ez a média felelőssége, hogy a jót terjessze, a rosszat viszont ne – mondta dr. Pomozi Péter.

A szervezők a jövőben is szeretnének hasonló jellegű szakmai továbbképzéseket tartani a vajdasági magyar médiaházakban dolgozó újságírók és szerkesztők számára. A következő ilyen összejövetelt nyárra tervezik.

Nyitókép: Ótos András