2024. május 5., vasárnap

Zentán is megünnepelték Szent Száva napját

Az önálló szerb ortodox egyház megalapítójáról, az első érsekről, íróról, fordítóról és törvényíróról, a szerbiai oktatás és kultúra védőszentjéről emlékeztek meg csütörtök este Zentán a Művelődési Házban. A megemlékezés elején a hagyományokhoz híven, pravoszláv szokás szerint megszentelték és felszelték az ünnepi kalácsot, azt ezt követő alkalmi művelődési műsor Szent Száva himnuszának eléneklésével kezdődött a Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ Đeram énekcsoportjának közreműködésével, akik a rendezvény folytatásában népdalcsokorral is megajándékozták a közönséget.

Az esten Szent Száva érdemeit dr. Boris Stojkovski, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudoményi Karának docense, középkoritörténelem-szakértő és egyetemi tanár méltatta, aki a közönséget arra is emlékeztette, hogy az idén édesapja, Stefan Nemanja fejedelem születésének 910. évfordulójáról is megemlékezünk.

Stojkovski Szent Száva rendkívüli műveltsége mellett hangsúlyozta, hogy az akkori korszakban nem élt a Mediterráneumon olyan rangos személy, akivel Szent Száva ne lett volna kapcsolatban.

– Olyan ember volt, akire diplomataként és államférfiként lehetett tekinteni, és aki méltó örököse volt édesapjának. A szerb nép történetében azóta sem született ennyire sokszínű, kozmopolita szellemiséget képviselő személyiség – hangsúlyozta az ünnepség szónoka, aki hozzáfűzte, neki köszönhető, hogy egyszerre ünnepelik a szerb színházak és a szerb iskolák védőszentjét is.

A művelődési műsorban felléptek még a zentai Miroslav Antić Kamaraszín legfiatalabb szavalói, valamint a Vasilis etnocsoport tagjai is.

Nyitókép: Pravoszláv szokás szerint megszentelték és felszelték az ünnepi kalácsot (Fotó: Horváth Zsolt)