2024. május 5., vasárnap
ATLÉTIKA

Szezonnyitás rekorddöntéssel

Január végével lassan világszerte beindul az új atlétikaszezon a fedett pályás versenyekkel. Szerbia legjobbjai is túl vannak már az első nemzetközi megmérettetésen: a héten Belgrádban, a banjicai csarnokban harmadik alkalommal tartották meg azt az egynapos tornát, amelyen a most házigazda szerbek mellett Horvátország és Szlovénia sportolói vesznek részt. A „Tromeč” győztese az összesen 180 pontot szerző Szerbia lett a 163-ig jutó horvátok előtt, a csapat egyik eredménye ráadásul szélesebb körben is felkeltette a figyelmet. Angelina Topić, aki tavaly robbant be a nemzetközi porondra azzal, hogy 1,96 méterrel beállította az U18-as szabadtéri világcsúcsot, most fedett pályán 1,94-et jegyzett. Ezzel nemcsak új felnőtt országos csúcsot állított fel, de a 2023-as világranglistának is az élére állt az U20-as korosztályban. Mivel ugyanis Topić júliusban betölti 18. életévét, így idén már ebben az eggyel magasabb korcsoportban értékelik az eredményeit. Bár még az év nagyon korai szakaszában járunk, de Topić ráadásul elmondhatja magáról, hogy jelenleg egyidejűleg két atlétikaszámban is ő tartja a világ idei legjobb U20-as eredményét, hiszen távolugrásban is otthonosan mozog, és egy héttel ezelőtt Belgrádban 6,50 méterig jutott.

Szerbia nyerte meg a három nemzet tornáját Belgrádban (Fotó: SAS)

Szerbia nyerte meg a három nemzet tornáját Belgrádban (Fotó: SAS)

A három nemzet versenyén még egy szerb országos csúcs született, Aleksa Kijanović 60 méter síkfutásban 6,66 másodperces idővel beállította az eddigi rekordot.

Az atléták idei nagy tornái a fedett pályás Európa-bajnokság (Isztambul, március 2–5.), az U23-as Európa-bajnokság (Espoo, július 13–16.) és persze a felnőtt szabadtéri világbajnokság (Budapest, augusztus 19–27.) lesznek.

Nyitókép: Szerbia nyerte meg a három nemzet tornáját Belgrádban (Fotó: SAS)