2024. április 19., péntek

A kormány épülete előtt tüntettek a szabadúszók

Az Interneten Dolgozók Egyesülete tüntetett ma Belgrádban a kormány épülete előtt, mert a tiltakozók elégedetlenek az őket érintő adók mértékével és a megadóztatás módjával.

Szimbolikusan elégették az adóvégzéseiket. Miran Pogačar, a szervezet elnöke elmondta, azt követelik, hogy ne fizettessék meg a szóban forgó adót a 2017-től 2020-ig terjedő időszakra.

A szülési szabadságok ügyének a rendezését is kérik az illetékesektől az adott területen. Általánosságban úgy gondolják, hogy az állam túl nagy adót ró ki rájuk, és követelik, hogy ne kelljen a vonatkozó törvény elfogadása előtti időszakra visszamenőleg is kifizetniük az adóterheket.

Elmondták, hogy korábban az adóhivatal nem is tudta, milyen módon adózhatnának, így erre nem volt módjuk. 2021-ben a tüntetések hatására az állam beleegyezett abba, hogy az elmúlt öt évben nem törlesztett adótartozásokat az elkövetkező tíz évben, részletekben fizessék ki az érintettek, 2023-tól pedig új módszer alapján történjen a megadóztatás, de továbbra sem rendezték a szülési szabadságok problémáját – közli az N1.

Nyitókép: N1