2024. április 26., péntek

Hol a helyük az elektromos rollereknek?

Még tart a közvita arról, hogy hol lenne az ideális helyük a közlekedésben az elektromos rollereknek: a járdán, a kerékpárúton, vagy az úttesten? A vélemények nagyban különböznek, pedig megoldást kell találni az ügyükre, mert a gyalogosok és a rollerek vezetőinek a biztonsága forog kockán – írja a Szerbiai RTV, több balesetre hivatkozva. Ugyanitt hozzáteszik: a jelenleg érvényben levő jogszabályok szerint az autópályán kívül gyakorlatilag bárhol vezethetünk elektromos rollereket.

Az új közlekedésbiztonsági törvénytervezet azonban előrelátja, hogy azok az elektromos rollerek vehetnek részt majd a közlekedésben, amelyeknél a motor ereje nem haladja meg a 0,6 kilowattot, a jármű súlya 35 kilogramm alatt van, sebessége pedig legfeljebb 25 kilométer óránként – ismertette a javasolt jellegzetességeket Mirko Koković, a Közlekedésbiztonsági Ügynökség szakembere. Kiemelte, hogy Szerbiáben immár több mint 200 ezren használnak elektromos rollert, így rendkívül fontos, hogy a gyalogosok és más járművek biztonsága érdekében szabályozzák a használatukat. Az új rendelkezésekkel azt is megszabnák, hogy a járdán a rollerek vezetői legfeljebb öt kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhessenek, a gépjárművek számára fenttartott úttesten pedig csak akkor, ha ott legfeljebb 30 kilométeres óránkénti sebesség a megengedett. Általánosan azonban a kerékpárutakat határoznák meg az elektromos rollerek esetében egy olyan helyként, ahol közlekedhetnek. 

Nyugat-Európában több ország teljesen betiltotta az elektromos rollerek esetében a járdán való közlekedést, és egyes szerbiai szakértők is arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlétük kockázatos lehet a gyalogosok biztonsága szempontjából – közli a Szerbiai RTV.

Nyitókép: Elektromos rollerek (Illusztráció: pixabay.com/doosenwhacker)