2024. április 27., szombat

Igazságügyi palota épül Újvidéken

A munkálatok várhatóan a jövő hónapban befejeződnek

A korábbi bejelentés szerint a Makszim Gorkij és a Stražilovo utcák kereszteződésénél épülő, az újvidéki igazságszolgáltatási szerveknek, azaz az Alapfokú Bíróság bűnügyi részlegének, a Felsőfokú Bíróságnak, valamint a Felsőfokú Ügyészségnek hamarosan otthont adó palota márciusig elkészül. Ebben az épületben lesz az új tárgyalóterem is, a régit, a bíróság mostani épületében csak akkor használják majd, ha a tárgyalás jellegénél fogva megköveteli a nagy számú közönséget. A munkálatokat csütörtökön megtekintette Milan Đurić polgármester, Emanuele Giaufret, az EU szerbiai delegációjának vezetője, Maja Popović igazságügyi miniszter és Miroslav Alimpić, az újvidéki Felsőfokú Bíróság elnöke is.

Milan Đurić szerint jó ütemben haladnak az igazságügyi palota építési munkálatai. – Rendkívül fontos infrastrukturális projektről van szó, ami nemcsak Újvidék, hanem az egész ország számára jelentős. A létesítmény megépülésével javulnak majd a jogi szervek munkafeltételei. A város előző polgármestere, jelenlegi védelmi miniszter, Miloš Vučević 2021. augusztus végén elhelyezte itt az alapkövet, és most már kijelenthetjük, hogy hamarosan befejeződnek a munkálatok. Évekig vártunk arra a pillanatra, hogy jogi szerveink alkalmazottjai jobb munkakörülmények között dolgozhassanak és  elhagyhassák a régi épületet. Az új létesítményben az alkalmazottak egyharmada dolgozhat majd, több mint 10 ezer négyzetméteren, a Sutjeska utca 3.-ban a bíróság mostani épületét már nem lehet tovább bővíteni. Köszönettel tartozunk az EU anyagi, 13 millió eurós támogatásáért, valamint az igazságügyi minisztériumnak is, amely ugyancsak hozzájárult anyagilag a létesítmény felépüléséhez – mondta a polgármester.

Vladimir Zubac felvétele

Vladimir Zubac felvétele

Miroslav Alimpić hangsúlyozta, hogy a belgrádi Jadran vállalat a látottak alapján kiválóan elvégezte az előkészületi és az építési munkálatokat is. Az épület már tavaly novemberben tető alá került.

– Jelenleg folyamatban van a beltérberendezés, valamint az összetett rendszerek beépítési munkálatai. Nem olyan egyszerű egy ilyen, hatemeletes épületet felépíteni a város sűrűn lakott részében úgy, hogy a környező épületekben ne keletkezzen kár. Elsősorban a színvonalas munkavégzésnek köszönhetően szerencsére mostanáig semmilyen probléma nem merült fel. Remélem, hogy a következő munkaszakaszban is megfelelő ütemben haladnak majd a munkálatok és az igazságügyi minisztérium is további erőfeszítéseket tesz majd az épület megfelelő berendezésekkel való felszereléséhez. Ilyen módon az itt dolgozó alkalmazottak, de az ide betérő polgárok is korszerű feltételek mellett végezhetik majd munkájukat és intézhetik ügyeiket – fogalmazott Alimpić.

A látogatás során Emanuele Giaufret emlékeztetett arra, hogy több mint egy évvel ezelőtt a volt polgármesterrel közösen kezdtek bele ebbe a projektbe.

– Az unió több mint 13 millió eurós támogatása a szerbiai igazságügyi rendszernek nyújtott, szélesebb körű segítség részét képezi. A projekt rendkívül fontos, hiszen a jogról van szó, ebben az épületben 250 ember fog dolgozni, bírók és ügyészek is. A létesítménybe való belépés a mozgássérült személyek számára meg lesz könnyítve, emellett az áldozatok és a tanúk részére külön bejáratot biztosítanak. A jobb infrastruktúra jobb igazságügyet is jelent. Az EU támogatja Szerbiát a szükséges reformok népszerűsítésében, ugyanakkor anyagilag is támogatja az országot – emelte ki Giaufret.

Az új palotában a Felsőfokú Bíróság harmincnál is több bírója, valamint több mint ötven ügyész fog dolgozni az állami hivatalnokokkal együtt. Az igazságügyi minisztérium 900 ezer euróval járult hozzá a létesítmény belső berendezéséhez.

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele