2024. április 26., péntek

Dačić először utalt arra, hogy Belgrád szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben

Ivica Dačić külügyminiszter január 25-én, szerdán utalt először arra, hogy Belgrád megváltoztathatja véleményét és szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben. Ez az Európai Unió legfontosabb követelése ahhoz, hogy Szerbia folytathassa az integrációs tárgyalásokat.
A tárcavezető az Euractivnek adott exkluzív interjújában elmondta, hogy Szerbiát, egyébként 2012 óta az EU tagjelöltje, mindenekelőtt érdekei vezérlik.
– Elítéljük Ukrajna területi integritásának megsértését, és a nemzetközi testületekben is így szavaztunk. Az már más kérdés, hogy bevezetünk-e szankciókat Oroszországgal szemben. Ez nem idő vagy határidő kérdése, hanem politikai és gazdasági érdekeinket érinti – mondta Dačić, amint a Danas napilap idézi.
Aleksandar Vučić államfő határozottan ellenzi Moszkva ukrajnai inváziója miatti szankcionálását. Gyakran hangsúlyozza, hogy Szerbia az összes kőolajat és földgázt Oroszországból importálja, de egyre nagyobb nyomás nehezedik az országra a Nyugat részéről, hogy változtasson álláspontján.
Dačić rámutatott, hogy a Krím-félsziget 2014-es orosz annektálása óta Szerbia nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz, „mert úgy ítélte meg, hogy ez nem lenne érdeke".
– Ha valami változik, és az sérti Szerbia érdekeit, akkor a mi döntésünk is ehhez fog igazodni, mert minden pillanatban azt fogjuk értékelni, hogy mi a legjobb döntés a gazdaságunk, a világban elfoglalt hírnevünk és Szerbia polgárai számára. – mondta a tárcavezető.
Az, hogy Ana Brnabić kormányfő is részt vett az Euractiv belgrádi megnyitóján, szintén arra mutat rá, hogy változhat Szerbia Oroszországról szóló narratívája. A kormányfő az eseményen „Oroszország Ukrajna elleni agressziójáról" beszélt. Ez egy olyan megfogalmazás, amelyet Szerbia korábban nem használt. Méltatta továbbá az EU-t, mint Szerbia legnagyobb befektetőjét és támogatóját.

Nyitókép: EPA

Nyitókép: EPA