2024. április 26., péntek

Vásárlás otthonunk kényelméből

Ma az online világ virágzását éljük, ezáltal szinte minden egy karnyújtásnyira van tőlünk. Nem meglepő tehát, hogy egyre kedveltebbé válik az elektronikus kereskedelem is. Már nem muszáj vásárolni indulnunk, hiszen könnyedén szerezhetjük be a ruhákat, bútorokat, műszaki cikkeket vagy a mindennapokhoz szükséges élelmiszert anélkül, hogy kilépnénk otthonunk ajtaján.

A fogyasztók vásárlási szokásai a koronavírus-helyzet kialakulását követően alakultak át jelentősen. Mindezt befolyásolta a vásárlási időkorlát akkori bevezetése, valamint a felelős magatartás és az egészség védelme érdekében hozott egyéni döntések, melyek eredményeként megváltozott a vásárlások helyszíne. Míg egyesek számára nem volt ismeretlen az online vásárlás fogalma, addig mások kényszerből kezdték használni az internetes felületeket. Jelentősen megnőtt tehát azoknak a száma, akik rendszeres online vásárlók lettek. Többségünk élelmiszert kezdett vásárolni interneten keresztül, főleg nagyvárosi környezetben. Ezenkívül pedig a mindennapi dolgok beszerzése is az offline térből az online térbe került.

(Illusztráció – Pixabay.com)

(Illusztráció – Pixabay.com)

Sokan érvelnek az internetes vásárlás mellett, de ugyanúgy sokan szereztek már e téren rossz tapasztalatokat. Az online vásárlás előnyei mellett tisztában kell lennünk annak kockázataival és hátrányaival is. Az e-kereskedelem pozitívuma, hogy a vásárolni kívánt termék vagy szolgáltatás a nap huszonnégy órájában elérhető otthonunk kényelmében a világ bármely pontjáról. Az internet több információszerzési, összehasonlítási lehetőséget kínál és költséghatékonyabb a hagyományos vásárlásnál. Hátránya viszont, hogy nincs lehetőség az árut személyesen megtekinteni, felpróbálni. Csalódottságot okoz, ha a vásárló nem abban a minőségben, vagy méretben kapja meg a terméket, ahogy megrendelte. Online rendeléskor el kell fogadnunk, hogy bizonyos élményekről le kell mondanunk. Például nem érezzük a könyv illatát, vagy egy bundás télikabátot sem próbálhatunk fel mielőtt hazavinnénk azt. A vételár megfizetésével és a minőségi garanciák kezelésével kapcsolatban is vannak rossz tapasztalatok. Fontos, hogy az online vásárláskor is tudatosak legyünk. Akkor érezhetjük magunkat biztonságban, ha előzetesen tájékozódunk az internetes vásárlás feltételeiről, a kiszállítás, valamint az esetleges visszaküldés költségeiről.

Az online térnek van azonban egy aspektusa, amit minden e-kereskedelmi szereplőnek kulcsfontosságú tudnia és kihasználnia, ez pedig a tervezhetőség. Az átlátható kategorizált termékek között könnyen ki tudjuk választani, mire van szükségünk. Ezáltal nem nézelődünk feleslegesen, és csábulunk el egy-egy jól reklámozott termékért, mint az üzletekben. A tervezhetőség kulcsfontosságú például a fizetés során is. A közelmúltban megjelenő, új fizetési módok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek még kiszámíthatóbbnak és tervezhetőbbnek éljék meg az online vásárlást. Ezek a megoldások már kezdenek eljutni a fogyasztókhoz is. Egyre többen kezdik használni az innovatív online fizetési módszereket.

Az e-kereskedelem kétségtelenül 2020-ban érkezett fordulóponthoz. A járvány csak felgyorsította a fejlődését, ami a vírushelyzet nélkül is lassan de biztosan növekedett volna. Az online vásárlások tehát velünk maradtak a pandémia után is. Az viszont, hogy át tud-e lépni a következő fázisba és képes lesz e megtartani a megnövekedett vásárlószámot, az a kereskedő cégeken áll vagy bukik. Amennyiben tudnak nyitni az új megoldásokra, előtérbe helyezni a vásárlók igényeit, mind a termékszortiment, mind pedig a vásárlói élmény tekintetében, akkor a folyamatos növekedés elkönyvelhető. Az egyediséget pedig azok az e-kereskedők tudják létrehozni, akik figyelik a vásárlók igényeit és e szerint tervezik az online élményt. Vannak például olyan ruházati cikkeket árusító oldalak, amelyek úgy próbálják visszahozni a próbálgatás élményét, hogy ingyenes visszaküldést biztosítanak, így a vásárlók annyi ruhát rendelhetnek, amennyit bevinnének egy próbafülkébe.