2024. április 25., csütörtök

Fitten várandósan is!

A kismamatorna jótékony hatásait ismertette Fekete Elizabett zentai edző

Korábban a várandósság annyit vont maga után, hogy a kismamákat igyekeztek minden pluszaktivitástól megóvni, mára azonban bebizonyosodott, a terhesség alatt végzett rendszeres testmozgás rendkívül jó hatással van nemcsak a leendő anyukára, de a születendő babára is. A zentai Fekete Elizabett már több éve edzőként tevékenykedik, elsősorban hölgyekkel foglalkozik, néhány hónapja pedig a kismamatorna is szerepel az elérhető programjai között. Kétgyermekes édesanya, így pontosan átérzi, min mennek keresztül a kismamák ebben a rendkívül érzékeny életszakaszban.

Miért fontos a kismamatorna, mikortól és meddig végezhető?

– A tornának bizonyítottan rengeteg pozitív hatása van, sok minden megelőzhető, illetve korrigálható általa. Ezek közé tartozik a terhességi cukorbetegség, a várandósság során jellemző derékfájás, ami például tartásjavító gyakorlatokkal könnyen kiküszöbölhető, valamint a súlygyarapodás is kordában tartható vele. Mindemellett segít megteremteni a testi-lelki egyensúlyt, a kismamákon is azt veszem észre, hogy egy-egy foglalkozáson kikapcsolódnak, csak magukra és a babájukra figyelnek, kizárják a külső, zavaró tényezőket, feltöltődve távoznak. A második trimesztertől végezhető, természetesen a testmozgás, aktív életmód ez előtt sem tilos, viszont maga a torna a 12. héttől kezdve egészen a szülésig ajánlott. Előnye, hogy segít megtartani a fizikai állóképességet, sőt fejleszti is azt, így a vajúdás lerövidülhet, ezáltal maga a szülés is könnyebbé válhat, illetve az azt követő felépülés és regenerációi is gyorsabban zajlik.

Hol szereztél képesítést, illetve miből állt a tanfolyam?

– Budapesten végeztem el a Fittmummy tanfolyamot, ami kifejezetten edzők számára meghirdetett továbbképzés. Maga a program két részből, a pre- és a posztnatális trénerképzésből áll, én az előbbin vettem részt, aminek köszönhetően a kismamákat a várandósságuk alatt, a szülést megelőzően tudom segíteni.

Az interneten számos, a témával kapcsolatos tartalom, köztük videó is fellelhető, nem árt azonban az óvatosság. Miért ajánlott inkább szakember irányítása mellett mozogni?

– Vannak kötelező elemek, amelyek nem feltétlenül sajátíthatók el egy-egy videó segítségével. Ezek közé tartoznak például a keringést fokozó és a légzőgyakorlatok, a gátizom-erősítés. Ugyanakkor léteznek kontraindikált gyakorlatok is, amelyeket kerülni kell, vagy csak nagy odafigyelés mellett, körültekintően végezhetők, mert egyébként többet árthatnak, mint használnak. A tréner elsősorban a gyakorlatok helyes kivitelezésében nyújt nagy segítséget, hiszen könnyebb a problémát megelőzni, mint később orvosolni.

Említetted, hogy vannak kötelező elemek, amelyeket be kell építeni a programba.

– A légzőgyakorlatok rendkívül fontosak, mivel a várandósság alatt megváltozik a légzés biomechanikája, sokan úgynevezett pihegő, szapora légzésre váltanak, ami serkenti a szimpatikus idegrendszert, ezáltal megbolydul a hormonháztartás is. A gyakorlatok megtanítanak tudatosan figyelni a mély légzésre. A másik a keringést javító gyakorlatok, vagyis a vénás torna. A terhességi hormonok miatt a vér nehezebben áramlik a szív felé, vénás pangás jön létre, aminek következtében felszaporodhat a folyadék a szövetek között, ilyenkor jelentkezik az ödéma. Tudatosan figyelünk ezeknek a vérereknek az ürítésére.

Kinek ajánlott ez a mozgásforma?

– Mindenkinek, akár sportolt előtte az illető, akár nem, kezdők is bátran jelentkezhetnek. Átmozgató, mobilizáló, minimálisan erősítő, nyújtó, de alapvetően könnyen végezhető gyakorlatokról van szó.

Néhány éve még mindentől igyekeztek megkímélni a várandósokat, ma már a többség szeretne fitt maradni a terhesség alatt is. Minek köszönhető ez a változás, illetve nálunk mennyire elterjedt az új szemlélet?

– Nyolc évvel ezelőtt A rendszeres aktivitás hatása a terhességre és a szülésre címmel írtam a szakdolgozatomat, akkor még alig találtam olyan kismamát, aki a terhesség alatt is rendszeres testmozgást végzett volna, így kizárólag a várandósság előtti időszakra koncentráltam. Manapság ugyan egyre inkább teret nyer az egészséges életmód, hogy maga a sport is rendkívül jó hatással van a kismamákra, mégis azt veszem észre, inkább azok körében terjedt el ez a tudatosság, akik korábban is végeztek valamilyen sporttevékenységet. Sajnos nálunk még túlnyomórészt a kényszerű pihenés, túlféltés kerül előtérbe. Reméljük, hamarosan itt is változik a helyzet, és egyre többen fordítanak erre is figyelmet a gyermekvárás alatt.

Nyitókép: A kismamák bátran tornázhatnak, ugyanakkor jobb felkeresni egy szakembert (Fotó: Erős Kincses Krisztina)