2024. április 26., péntek

A legkisebbek jogairól

Óvodásokat fogadott a tartományi ombudsman

Üdítővel, színes papírokkal és írószerekkel várták kedd délelőtt a tartományi polgári jogvédő intézmény épületében az újvidéki Vilenjak óvodába járó gyerekeket. A kis vendégek saját kezűleg készített, szilveszteri üdvözlőlapokat vittek az ott dolgozóknak. Miután végignézték az irodákat és a könyvtárat, izgatottan fogtak neki a rajzolásnak, miközben érdeklődve kérdezgették az ombudsmant a munkájáról, elmondták neki, hogy mivel szeretnének majd foglalkozni, mikor „nagyok lesznek”.

 – Az ombudsman terminust nehéz megmagyarázni az ilyen pici gyerekeknek. Úgy fogták fel, mintha titkos küldetésen dolgoznánk itt, az intézményben, pedig ez nem így van. Szeretnénk az emberekkel megismertetni a munkánkat, a legfiatalabb korosztálynál kezdjük. A gyerekek nagyon érdeklődőek voltak, és gyorsan felszabadultak. Ez alapot formál arra, hogy a jövőben bizalommal forduljanak majd hozzánk, remélhetőleg nem panasszal. Ha mégis, akkor meg kell értetniük, hogy számíthatnak a segítségünkre. Nyitottak vagyunk minden javaslatra, és készen állunk megvédeni az emberek jogait. A mandátumom ideje alatt nagy hangsúlyt fogok fektetni a gyermekjogok védelmére, megnyitjuk előttük intézményük kapuit. Sokszor elfelejtjük megkérdezni a gyerekeket, hogy mi az, ami számukra a legfontosabb, és mitől éreznék magukat leginkább biztonságban. Pedig ez talán a leglényegesebb dolog – hangsúlyozta dr. Dragana Ćorić tartományi ombudsman.

Látogatóban az ombudsman irodájában (Fotó: Albert Éva felvétele)

Látogatóban az ombudsman irodájában (Fotó: Albert Éva felvétele)

Évente átlagosan több mint négyszáz hivatalos panasz érkezik a tartományi polgári jogvédői intézményéhez. Egy-egy gyermekjog védelemmel kapcsolatos eset megoldása akár nyolc hónaptól két évig is eltarthat. A legtöbb panasz kortárs erőszakkal, valamint gyermekelhelyezéssel kapcsolatos.

Nyitókép: Látogatóban az ombudsman irodájában (Fotó: Albert Éva felvétele)