2024. március 29., péntek

A selyem útján

A barátságot hirdető karaván érkezett kedden Újvidékre

A kínai selyem útján lévő országokból érkező vendéget Milan Đurić polgármester fogadta a belvárosban, a Szabadság téren alkalmi ünnepség, pontosabban kínai előjelű fesztivál keretében. A 2013-ban útjára indított Övezet és út elnevezésű, nemzetközi kezdeményezést 149 ország képviselője írta alá, lehetőséget teremtve ezzel a kulturális és egyéb jellegű kapcsolatok elmélyítésére.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Az idén a kínai új évet alkalmi rendezvények keretében öt szerbiai városban – köztük Újvidéken is – ünneplik, országunk és a Kínai Népköztársaság közötti acélerős kapcsolat jegyében. Bojan Lalić, az Övezet és út Intézet igazgatója úgy véli, hogy a kezdeményezésnek köszönhetően megtanulhatunk sok mindent egymás gazdaságáról, életviteléről. – Újvidék 2017-ben 78 közép- és kelet-európai, illetve kínai egyetem rektorát látta vendégül, ez az adat nagyon sok mindent elmond erről az együttműködési vonalról, arról, hogy a tudományos tapasztalatcsere miként válik a gazdasági fejlődés kezdetévé – emlékeztetett Lalić.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Tijan Jisu, Kína belgrádi nagykövetségének diplomatája a kínai újév jelentőségéről beszélt, arról, hogy a kínai hiedelem szerint a Holdon fehér nyulak élnek: Az idei év a holdnaptár szerint a Nyúl éve, ez az állat a jövőt, az életképességet és a boldogságot jelképezi. Jók az ugrálásban – mondta a vendég.

A megnyitórendezvény megnyitójának keretében pazar tűzijátékkal is megörvendeztették a többségben kínai, az új évet ünneplő jelenlevőket.

Nyitókép: A Szabadság téren felállított alkalmi fesztiválom olyasmit kóstolhatunk/vehetünk meg, ami ilyen vagy olyan módon kapcsolatban áll a kínai ünneppel: papírból origami-dísztárgyak, helyszínen k