2024. április 26., péntek

Igény van a minőségi színpadi produkciókra

Felnőtt- és ifjúsági előadások, szavalóverseny jellemzik az év első hónapjait Topolyán – Szünetel a vetítés a moziteremben

A múlt év a korábbi időszak járványügyi intézkedései után az intézmények életében az újraindítást jelentette, így Topolya Község Művelődési Háza is teljes létszámmal szervezhette a programjait. Csípe Tímea igazgatónő elmondta, hogy a város művelődési programsorozatára a Szabadkai Filharmónia kamarazenekarának évbúcsúztató-újévi koncertje tette fel a koronát 2022 végén. Ez pedig véleménye szerint azt is jelenti, hogy a közönséget a figyelemre méltó, minőségi eseményekkel tudják ismét a rendezvényeikre csalogatni.

– Paskó Csaba karnagy és Zsiga Pál koncertmester csapatának komolyzenei hangversenye és az iránta tanúsított érdeklődés is igazolja, hogy a topolyai közönség valóban érdeklődik az igényes művelődési tartalmak iránt, hiszen hosszú idő után tudtuk telt házzal lezárni a jelentkezési lehetőséget már jóval az esemény előtt, sőt pótszékekkel vártuk a közönséget. Ezzel a lendülettel igyekszünk szervezni az idei évet is. Szeretnénk folytatni azt a jól bevált szokást, hogy havonta legalább egy-egy magyar és szerb nyelvű kőszínházi társulat látogat el hozzánk. Februárban az Újvidéki Színházat várjuk egy Terék Anna-darabbal, majd Kálló Béla rendezésében, Verebes Ernő zenei aláfestésével egy Karinthy-darabot tekinthet meg a közönség. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata betegség miatt januárban elmaradt előadását, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül címűt február 22-ére tűztük műsorra. Továbbá a diákotthonból érkezett kérés nyomán február 2-án két darab erejéig is vendégül látjuk az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpad társulatát, az érdeklődők a Tenger a lélekben és a Ludas Matyi, avagy a ludak jobban tudják… című előadást tekinthetik meg – kezdte a beszélgetést Csípe Tímea, aki elárulta, hogy márciusban a Mara Amatőr Színház szervezésében az intézmény színpada házigazdája lesz a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának, és reményét fejezte ki, hogy Topolya lelkes közönsége lesz majd az előadásoknak. Emellett meghirdették az általános iskolások és a középiskolások községi szavalóversenyére felhívó pályázatot is.

– A szerb nyelvű szemlét, illetve a magyar és a szerb nyelven tanuló középiskolás diákok meghallgatását február utolsó napján tartjuk. A magyar nyelven tanuló alsós és felsős diákok pedig egy napra rá, március első napján lépnek a zsűri elé a színházteremben. A jelentkezéseket február 14-éig fogadjuk, Topolya Község Művelődési Házának Fő utca 12-es címére, illetve a kultura@stcable.net e-mail-címre. Ezzel kapcsolatban bővebb információval a 024/713-515-ös telefonszámon szolgálhatunk.

Csípe Tímea (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Csípe Tímea (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A tavaszi művelődési körforgást Topolyán jellemzi majd a gyermekek számára szervezett színjátszó fesztivál, a már megszokott képzőművészeti tárlatok és a népzenével foglalkozó együttesek szemléje.

– Ami sajnálatos, de ebben az időszakban egyfajta logikus döntés is, hogy amíg az időjárási körülmények azt indokolják, átmenetileg szüneteltetjük a mozivetítéseket. Addig is a kisebb közönséget megmozgató filmeknek a kiállítóteremben teret tudunk biztosítani. Amikor viszont lehetőség lesz rá, akkor folytatjuk az együttműködést a hazai és a külföldi filmek forgalmazóival. Ennek a kényszerszünetnek az az egyszerű oka, hogy rendkívül nehéz és költséges felfűteni a mozitermet, ezért más, eredetileg a helyszínre tervezett programokat sem tartunk meg ott. Így például egy valóban méltó helyszínre, a Nikola Tesla Általános Iskolába lett áthelyezve a Topolyai Zeneiskola koncertzongorája és vele együtt a koncertek. A moziterem felfűtése elavult, rengeteg elektromos energiát felhasználó háromfázisos befúvókkal történik, és abban a pillanatban lehűl a levegő, ahogy a szerkezeteket kikapcsoljuk. Mivel az önkormányzattól maximálisan megkapjuk a programjainkhoz a támogatást, ezért úgy gondoltuk, hogy a takarékossági felhívás mentén mi is viszonozzuk a gesztust. A színházterem viszont adott, jelenleg is zajlanak a Mara Amatőr Színház és a Mosolycsaló gyermekcsoport próbái. A gyerekekkel október óta Jankovics Andrea színésznő foglalkozik – mondta végül a Művelődési Ház igazgatónője.

Nyitókép: Ebben az évben Topolyán tartják a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóját (Herceg Elizabetta felvétele)