2024. április 26., péntek

Egészségmegóvás és tagtoborzás

Számos program megvalósításán dolgozik a Vöröskereszt Kishegyes községben

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete tevékenyen kezdte az idei évet. Képzések, egészségmegóvó és jótékonysági programok indultak, s jelenleg épp tagtoborzáson dolgoznak.

Fontányi Andor, a községi szervezet titkára arról számolt be, hogy az évet egy egészségmegóvó programmal kezdték, amelynek Ép testben ép lélek a címe.

– Ezen az előadás-sorozaton életmód-tanácsadók beszéltek elsősorban a táplálkozásról, valamint a helyes életmód egyéb aspektusairól. Összesen hét előadást tartottunk, amelyek látogatottsága tizenöt-húsz fő volt. Ahhoz képest, hogy első alkalommal szerveztünk ilyet, elégedettek vagyunk a részvétellel. A visszajelzések is pozitívak, és a héten már ennek a programnak a keretében kerekasztal-beszélgetést tartottunk, ahol kidolgoztunk egy akciótervet, mivel ezen a területen is aktívak akarunk lenni a közeljövőben. Emellett tartottunk egy rendkívüli véradási akciót is, ami nincs benne az évi tervünkben, de a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet felkérésére megszerveztük. A felhívásnak több mint húsz véradó tett eleget, de csak tízen tudtak vért adni, mert több aktív véradó nem tartott be egy fontos szabályt, hogy bizonyos időszaknak el kell múlnia két véradás között – számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy innovatív jellegű eseményünk is volt, amit humanitárius bulinak neveztek el.

– Bácsfeketehegyen tartottuk meg ezt az eseményt, a Kultúrotthonban. A belépő önkéntes adomány volt, az italeladásból befolyó összeget pedig szintén humanitárius célra fordítjuk. A zenét Keresztes Denisz szolgáltatta, amiért nem kért pénzt, így elmondhatjuk, hogy ő volt a buli legnagyobb támogatója. A befolyt összegből 15 csomagot fogunk készíteni, amelyeket helyi családok fognak kapni. A kedvezményezettek listáját a helyi intézmények vezetőivel fogjuk egyeztetni – mondta el Fontányi, majd azzal folytatta, hogy az év legelején a tartományi Vöröskereszt jóvoltából káposztaadományt kaptak. A Vöröskereszt aktivistái a Dália kézművescsoport tagjainak segítségével több mint 1300 kilogramm káposztát dolgoztak fel. Ennek köszönhetően nagy mennyiségű savanyú káposzta áll a szervezet rendelkezésére, ami kiváló alap a népkonyhaprogram számára.

A Vöröskereszt és a Dália közös akciója: az aktivisták és a kézművescsoport tagjainak segítségével több mint 1300 kilogramm káposztát dolgoztak fel

A Vöröskereszt és a Dália közös akciója: az aktivisták és a kézművescsoport tagjainak segítségével több mint 1300 kilogramm káposztát dolgoztak fel

A Vöröskereszt községi szervezete számára nemcsak az év kezdete volt mozgalmas, hanem jelenleg is számos aktualitás van munkájukban, és számos tervük a közeljövőre vonatkozóan.

– Az egészségmegóvó programot egy kerekasztal-beszélgetéssel folytatjuk, valamint egy nyilvános tagtoborzót hirdettünk meg Bácsfeketehegyen. Ezen beszámolunk a programokról, tervekről, és várjuk az érdeklődők betagosodását és az önkéntesek jelentkezését. Aki szeretne ily módon bekapcsolódni a társadalmi tevékenységbe, és segíteni embertársain, arra számítunk – mondta a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a közeljövőben több hasonló jellegű nyílt napot fognak tartani, valamint az iskolákban is nagyobb hangsúlyt fektetnek a Vöröskereszt népszerűsítésére.

Nyitókép: Egészségmegóvó előadások a Vöröskereszt szervezésében