2024. április 25., csütörtök
AUSTRALIAN OPEN

Novak legfontosabb meccse

Az Australian Open negyeddöntőjének ma 9 órai kezdésre kiírt rangadóján a 4. kiemelt és kilencszeres bajnok Novak Đoković az 5. kiemelt orosz Andrej Rubljovval mérkőzik. A párharc győztesének szép esélye lesz a döntőre, mert a férfi egyes mai másik meccsén két kevésbé tapasztalt amerikai, Tommy Paul és Ben Shelton csatázik az elődöntő egy helyéért. Novak Melbourne-ben 13. alkalommal játszik negyeddöntőt. A hagyomány azt sugallja, hogy ez a legfontosabb meccse, hisz eddig kilencszer nyert, s rendre bajnok lett, vagyis elődöntőben és döntőben még nem veszített. A torna helyi biztonsági emberei egyébként összetévesztették a szerb zászlót az orosszal, és az utóbbi helyett az előbbit akarták elkobozni egy szurkolótól. A hétfői „színkontroll” előzménye az volt, hogy ukrán tiltakozás nyomán a múlt héten kitiltották az orosz nemzeti lobogót az AO területéről, így a pályák lelátóiról is. Az esetről beszámolva a londoni Daily Mail a jelentéséhez videófelvételt is mellékelt, amelyen az érintett drukker elmagyarázza a biztonsági embereknek, hogy a vállára vetett zászló szerb, melynek csíkjait ugyanaz a három szín alkotja, mint az oroszt, csak éppen fordított sorrendben.

Tegnap az orosz Karen Hacsanov és a görög Sztefanosz Cicipasz jutott az elődöntőbe. A cseh származású Sebastian Korda megkönnyítette Hacsanov dolgát, hisz a harmadik játszmában, immár három egymást követő break után sérülésre hivatkozva feladta a csatát. Sokkal komolyabb harc folyt Cicipasz és a torna egyik meglepetésembere, a cseh Jiří Lehečka között, végül a sokkal tapasztaltabb görög jutott a négy közé. Hacsanov a tavalyi US Open elődöntője után beállította legjobbját a nagy tornákon, míg Cicipasz Melbourne-ben immár negyedszer elődöntős, és pályafutása második döntőjét reméli a nagy tornákon.

A nőknél ismert lett az elődöntő első párja. Az idei Australian Open döntőjéért csütörtökön két Grand Slam-bajnok, a kazah Jelena Ribakina, a Wimbledon tavalyi győztese, és a fehérorosz veterán Viktorija Azarenka, Melbourne 2012-es és 2013-as nyertese mérkőzik. A másik ágon a negyeddöntő mai Szabalenka–Vekić és Ka. Plíšková–Linette meccsei befejeztével derül ki, hogy az eddig nagy serleget még nem nyert négyesből ki marad versenyben a serlegért.

Viktorija Azarenka régi önmagát idézte a világ harmadik számú amerikai riválisa ellen (Fotó: Beta/AP)

Viktorija Azarenka régi önmagát idézte a világ harmadik számú amerikai riválisa ellen (Fotó: Beta/AP)

Ribakova magabiztosan nyert a lett névrokona, Jelena Osztapenko ellen. A kazah az első játékban előnyt szerzett, amit megőrzött, a második játszmában pedig hátrányból fordított. E győzelemmel Ribakina feltört a pályafutása legjobbját jelentő 12. helyre, ha döntős lesz, bejut a legjobb tíz közé, a tornagyőzelem pedig a nyolcadik pozíciót jelentené.

Azarenka nem számított esélyesnek Jessica Pegula ellen. A fehérorosz azonban nagyon jól játszott, míg az amerikai nem hozta idei formáját. Azarenka 2016 óta a második legjobb eredményét jegyzi a nagy tornákon – 2020-ban az US Openen a döntőben veszített –, és ha nyer Ribakina ellen, hatodik alkalommal vívhat serlegmeccset a legrangosabb tornákon.

MELBOURNE. – Az Australian Open negyeddöntőjében, férfiak: Cicipasz–Lehečka 6:3, 7:6, 6:4, Hacsanov–Korda 7:6, 6:3, 3:0 – feladás, nők, negyeddöntő: Ribakina–Osztapenko 6:2, 6:4, Azarenka–Pegula 6:4, 6:1.

Nyitókép: Viktorija Azarenka régi önmagát idézte a világ harmadik számú amerikai riválisa ellen (Fotó: Beta/AP)