2024. március 19., kedd

Elfeledett festmények nyomában

A pesti Schöfft festőművész család címmel nyílt kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

Kuriózumszámba menő tárlat nyílt meg szerdán a Szabadkai Városi Múzeumban A pesti Schöfft festőművész család címmel. Az oltárképeket és portrékat felsorakoztató kiállítás több festménye is először kerül kiállítótérbe, széles nyilvánosság elé. Az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója köszöntötte, majd pedig dr. Rokay Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nyugalmazott rektora, a kiállítás lelki atyja osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. A tárlatot dr. Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész, nyugalmazott egyetemi tanár méltatta és nyitotta meg:

– Örömmel látom, hogy milyen sok érdeklődőt vonz egy ismeretlen név, mint amilyen Schöfft Károlyé. Azt reméljük, hogy ezek után számon lesz tartva, mert az igazság az, hogy ez a mester az elmúlt kétszáz évben szinte teljesen elfelejtődött. Azonban nem csupán róla van szó. Ahhoz, hogy Schöfft Károlyt megismerjük, meg kell ismernünk a családját is, hiszen generációkon keresztül festőket sorakoztatott fel. A család tanulmányozása még a kutatókat is gondba ejti. Több szövegben is tévesen jelennek meg a neveik, ami nem csoda, mert könnyű belebonyolódni. A műhely mindig annak a mesternek a nevéhez kapcsolódott, aki a vezetője volt, ennél fogva a képek is. Emiatt könnyen összekeverik a generációkat – hallottuk dr. Szvoboda Dománszky Gabriellától.

Dr. Szvoboda Dománszky Gabriella és dr. Korhecz Papp Zsuzsanna a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Szvoboda Dománszky Gabriella és dr. Korhecz Papp Zsuzsanna a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

A kiállítás szerzőjétől, dr. Korhecz Papp Zsuzsannától azt is megtudhattuk, hogy ami Vajdaságot illeti, Zomborba, Bácsra, Törökbecsére, Versecre és Németcsernyére is eljutottak a festményeik, az összes helyszín közül pedig a legtöbb Schöfft-oltárképpel a szabadkai székesegyház büszkélkedhet. Dr. Korhecz Papp Zsuzsanna a tárlat képei közül többet is restaurált, de ez a folyamat még nem zárult le:

– Megközelítőleg egy éve szervezzük ezt a kiállítást, de még sok a munkánk. Több festmény még restaurálásra szorul, de a tárlat lezárásáig ezzel is végzünk, hiszen még egy nagy feladatunk van, a Schöfft-monográfia, katalógus elkészítése, amelynek fő szerzője dr. Szvoboda Dománszky Gabriella lesz, de az előkészítésében dr. Rokay Zoltán is részt vesz – mondta dr. Korhecz Papp Zsuzsanna.

Dr. Rokay Zoltán a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

Dr. Rokay Zoltán a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)

A rendezvényen mások mellett jelen volt Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, Benyovszki Anna, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, dr. Német László belgrádi érsek, valamint msgr. Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó. A megnyitón Molnár Krisztina fuvolaművész, a szabadkai Zeneiskola tanára lépett fel.

Nyitókép: Dr. Rokay Zoltán a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Lukács Melinda)