2024. április 26., péntek

Odaítélték a Predrag Tomanović-díjat

Branislav Đorđević és Dejan Maksimović az idei díjazottak

A díjat Predrag Peđa Tomanović (1964–1993) fiatalon elhunyt színész emlékére hozta létre a családja. Immáron 28. alkalommal ítélték oda az elismerést az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban az elmúlt évben nyújtott legjobb színészi teljesítményért. A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt Milena Tomanović, Predrag Tomanović édesanyja, és testvére, Helena Mihić. Bejelentették, hogy hamarosan elkészül egy dokumentumfilm az elhunyt színészről.

Az idei Predrag Peđa Tomanović-díjat Branislav Đorđevićnek ítélte oda a Venczel Valentin, Nataša Gvozdenović és Predrag Štrabac összetételű zsűri. A díjat Oidipusz szerepéért, az Andrej Mažeri által rendezett Vakfolt (Slepa mrlja) című előadásban, valamint Macbeth szerepéért a Nikita Milivojević által rendezett azonos című produkcióban.

A sajtókonferencián jelen volt Predrag Tomanović édesanyja és nővére (Fotó: Albert Éva)

A sajtókonferencián jelen volt Predrag Tomanović édesanyja és nővére (Fotó: Albert Éva)

– Predrag Tomanović kitörölhetetlen nyomot hagyott a Szerb Nemzeti Színházban, ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy én kaptam idén a nevét viselő díjat. Bármennyire elcsépeltnek tűnik azt mondani, hogy ez felelősséggel is jár, valóban így van. Ha az ember kap egy díjat, fel kell tennie magának a kérdést, hogy most merre tovább. Természetesen nincs megállás, ez a díj egyfajta hajtóerő, egy olyan világban, ahol nehéz kiérdemelni az elismerést. Nagyon sok fiatal színész van és volt. Sokan közülük egyszerűen eltűnnek a színészet világából, de egy díj megerősíti az önbizalmat, és erőt biztosít a folytatáshoz – mondta a díjazott.

A tavaly nyújtott legjobb színészi teljesítmény mellett díjazták az újvidéki Művészeti Akadémia legsikeresebb színinövendékét is, Dejan Maksimovićot.

Nyitókép: A sajtókonferencián jelen volt Predrag Tomanović édesanyja és nővére (Fotó: Albert Éva)