2024. április 24., szerda

Mobiltelefon nélkül a tanórán

Szigorú büntetés jár a készüléket használó diákoknak az általános iskolákban

Mint megtudtuk, a bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskola tantestülete a közelmúltban arról döntött, hogy a diákoknak a tanítási órák előtt le kell, hogy adják a mobiltelefonjaikat egy erre a célra szolgáló szekrénybe. A telefonhasználat tilalmának bevezetésére azért volt szükség, hogy a tanulók figyelmét az órákon ne vonja el semmi. Ugyanakkor ezáltal elkerülhetők az olyan fotók vagy felvételek felkerülése a közösségi oldalakra, amelyek rossz fényben tüntetnék fel akár a tanárokat, akár a diákokat.

– A szülői tanács is támogatta ezt a javaslatot, így a tanulók a második félévtől kezdődően, a tanítási órák előtt át kell, hogy adják a telefonjaikat tanáraiknak, akik a készülékeket az iskola folyosóin található zárható szekrényekbe helyezik, amelyeket kamerák figyelnek. Mindenképp szükségesnek találtuk meghozni ezt a határozatot egyebek mellett a tanítás minőségének növelése érdekében is. A gyermekek kezdetben nem repestek az örömtől, ettől függetlenül tiszteletben tartják az új szabályzatot, és lassan majd hozzá is szoknak. Meglátásom szerint ez egy nagyon hasznos lépés a tanulók egymás közötti gyakoribb kommunikációjának növelésére is, hiszen az utóbbi időkben szomorúan figyeltük, hogy a szünetekben nem társalogtak egymással, hanem csak a telefonjukat nyomkodták. Most, hogy még a szünetekben sem kapják kézbe a készülékeket, már érzékelhető a fejlődés. Egyébként vannak ügyeletes tanáraink, de a tantermekben is ellenőrzik a tanárok, hogy van-e valakinél telefon. Ha igen, abban az esetben jelenteniük kell az osztályfőnököknek. A diák először csak egy figyelmeztetésben részesül, de ha legközelebb is megszegi a szabályzatot, osztályfőnöki megrovót kap – hallottuk Marija Miskintől, a Vuk Karadžić Általános Iskola igazgatójától, aki hozzátette, hogy az intézmény tanulói csak a tanítás végén kapják vissza a telefonjaikat.

A mobiltelefonok tanítási órákon történő használata a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában is szigorúan tilos – tudtuk meg Bognár Beátától, az intézmény igazgatójától.

– Pár évvel ezelőtt nálunk is voltak olyan intézkedések, amelyek az órákon történő telefonhasználatot tiltották. Ezt úgy igyekeztük kivitelezni, hogy minden tanteremben a tanári katedrán elhelyeztünk egy dobozt, amibe bele kellett tenniük a gyerekeknek a készülékeiket óra előtt, kicsengetéskor pedig visszakapták. Ez csak egy rövid ideig vezetett célra, mivel sokan féltették a telefonjukat a sérüléstől. Jelenleg a tanulók behozhatják a készülékeiket az iskolába, de az órákon továbbra sem használhatják azt. Ha valaki megszegi a szabályt, a tanárnak kötelessége szólni az osztályfőnöknek, aki emiatt osztályfőnöki megrovót is adhat. Intézményünk házirendjében egyébként az áll, hogy mobiltelefont az iskolába egyáltalán nem szabad hozni, a szülők azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy a gyerekeiknél ott legyen a készülék, hiszen ha véletlenül hazafelé menet történne velük valami, akkor azonnal tudják értesíteni a családtagjaikat. Természetesen iskolánkban is tervben vannak a szigorúbb intézkedések, csak még keressük a legmegfelelőbb megoldást, hogy hogyan és hol tároljuk a telefonokat, hogy azok ne sérüljenek meg, illetve ne tűnjenek el – mondta az igazgatónő.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolában már hosszú évek óta tilos a mobiltelefon bevitele az intézmény területére.

– A házirendben is szerepel, hogy a gyerekeknek nem szabad telefont hozni az iskolába, kivéve az utazó diákoknak, akik csak osztályfőnöki engedéllyel tarthatják maguknál a telefont, de nem használhatják, mert büntetés jár érte. Akinél pedig találunk készüléket, annak osztályfőnöki megrovó jár, hiszen ezzel megszegi a házirendet. Szerencsére erre még sosem volt példa – emelte ki Szabó Gábor, az intézmény igazgatója.

Nyitókép: Pixabay