2024. április 23., kedd

Vádlottakká váltak az összeesküvők

A Német Császárság visszaállítására készülve minisztert is el akartak rabolni

Németországban bírósági per kezdődött egy 51 éves férfi ellen, aki a szélsőjobboldali, rasszista és revizionista nézeteket hirdető Reichsbürger (birodalmi polgárok) csoporthoz tartozik. Egy öt fős csoport ellen pedig vádat emeltek. Az utóbbiakat – akiknek többsége szintén Reichsbürger – hazaárulás és államcsíny előkészítése miatt akarják jogi felelősségre vonni. A kormány megbuktatása érdekében a vérontástól sem riadtak volna vissza, sőt zűrzavarkeltés céljából az egészségügyi minisztert is el akarták rabolni.

Gyűlöletkeltés és más vádpontok alapján indult bírósági eljárás a héten Trierben egy feltételezett Reichsbürger ellen. Az 51 éves férfit azzal is vádolják, hogy akasztást érdemlő bűnözőknek nevezte a rendőröket. Ezenkívül agyonlövéssel fenyegette meg a trieri városvezetés alkalmazottait.

Egy másik Reichsbürger ellen (a minap) még „csak” vádat emelt a szövetségi ügyészség, amiért a baden-württembergi Boxbergben 2022 áprilisában – a hozzá házkutatási paranccsal érkezett – rendőrökre tüzet nyitott és kettőt megsebesített közülük. Az 54 éves lövöldözőt a helyszínen elfogták és letartóztatták; azóta börtönben várja a tárgyalást. Hamarosan gyilkossági kísérlet miatt kell felelnie a stuttgarti bíróságon.

A Reichsbürgerek nem hajlandóak elismerni a jelenlegi német köztársaságot, sem annak demokratikus jellegét, hanem restaurálni szeretnék az 1871-ben létrehozott, majd 1918-ban felbomlott Német Császárságot, az egykori nagyhatalmat, az akkori határaival együtt, amelyek jócskán eltértek Németország mai államhatáraitól. A csoport tagjai adót, társadalombiztosítási járulékot és bírságot sem hajlandók fizetni.

A birodalmi polgárok a hét elején ismét a figyelem központjába kerültek, amikor hivatalosan bejelentették: a szövetségi ügyészség (január 16-án) öt személy ellen emelt vádat. A hivatalos iratokból kiderült, hogy többségük Reichsbürger. Az öt vádlott (és vélhetően több társuk) azonban már nemcsak rendőrökre akart lőni, hanem az egész államra.

A tavaly januárban alakult öttagú csoport (és feltételezett segítői) állítólag „polgárháborúhoz hasonló állapotokat” akartak előidézni. A terv része volt egy országos zűrzavar keltése, majd a kormány megbuktatása és a hatalomátvétel, ami a parlamentáris demokrácia megszüntetésével is járt volna. A zavarkeltés részeként el akarták rabolni Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi minisztert, és országos áramszünetet is elő akartak idézni. A hatalom megszerzése, azaz a kormány megbuktatása érdekében az erőszaktól, a vérontástól, illetve gyilkosságoktól sem riadtak volna vissza.

A csoporthoz tartozó négy férfit és nőt egyebek mellett hazaárulással és azzal is vádolják, hogy terrorszervezetet alapítottak, vagy annak tagjai voltak. Már tavaly tavasszal őrizetbe vették őket, amikor fény derült a feltételezett összeesküvésükre.

A német hatóságok decemberben újra akcióba léptek: csaknem háromezer rendőr és terrorelhárító összehangolt razziát tartott, amelynek keretében az államcsíny előkészítésével és terrorizmussal gyanúsított szélsőjobboldaliakra csaptak le. A nagyszabású akcióban tizenegy tartomány több mint 130 helyszínén tartottak házkutatást és 52 személy ellen indítottak eljárást; közülük huszonötöt le is tartóztattak.

Az összeesküvők a Német Császárságot akarták visszaállítani. A népes csapat tagjainak jó részét egykori és aktív állományú (elit)katonák, illetve exrendőrök alkották, akiknek egy része még a volt NDK hadseregében szolgált. A csoport kapcsolatban állt a Reichsbürger-mozgalommal, sőt közülük többen annak a tagjai. 

Már azt is kitervelték, hogy az új államforma élére XIII. Henrik (Heinrich) Reuß herceget nevezik ki, akinek 39 éves élettársa orosz állampolgár. A rendőrségi akcióban ő és a 71 éves herceg is őrizetbe került, aki a gyanú szerint főszerepet játszott a puccs előkészítésében és szervezésében.

A Reichsbürger-csoport megerősödése és féktelensége, valamint rendőrök és tűzoltók ellen – pirotechnikai eszközökkel – szilveszterkor több városban végrehajtott támadások miatt a belügyminiszter a fegyvertartási törvény jelentős szigorítását sürgeti. Nancy Faeser javaslata értelmében a Reichsbürgerek körében népszerű riasztópisztolyok és számszeríjak birtoklását is engedélyhez kötnék. Ötlete azonban nem aratott osztatlan sikert sem a kormányban, sem az ellenzék körében.

Nyitókép: A gyanú szerint XIII. Heinrich Reuß herceg (a felvételen decemberi letartóztatásakor) főszerepet játszott a puccs előkészítésében és szervezésében (Fotó: Frankenpost)