2024. április 23., kedd

Megmaradásunk láncszeme

A magyar kultúrát ünnepelték Kishegyesen – Nagy érdeklődés övezte a művelődési egyesület műsorát

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vasárnap tartotta meg ünnepi műsorát a magyar kultúra napja alkalmából a tűzoltóotthon nagytermében. A kultúra napi program nagyszámú közönségét Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke üdvözölte, majd fellépett a Melódia zenekar, Török Noémi népdalénekes és Kerekes Zalán versmondó.

A kishegyesi művelődési egyesület évek óta rendszeresen műsort szervez a magyar kultúra napján – mondta el lapunknak Linka B. Gabriella.

– Azért fontos ilyen kis közösségekben is megünnepelni a magyar kultúra napját, mert magyarok vagyunk, a magyar nemzet részei. Ezért nekünk is hozzá kell járulnunk a magunk kis tevékenységével a nagy nemzeti kultúrához. Művelődési egyesületünk épp ezért rendszeresen műsort szervez ezen a napon, már az elődöm, dr. Szőke Anna is évről évre megszervezte a magyar kultúra napi műsort, az akkori könyvtárossal, Vörös Juliannával közösen. Ez rendezvény folyamatos, és néha az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola is bekapcsolódik. A magyar kultúra napja egy jeles esemény, amivel az évet kezdjük, és számunkra is nagyon fontos – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy azért a Melódia zenekart hívták el az idei műsorra, mert a zene is a magyar kultúra része, és nagyon jó az együttműködés a kamarazenekarral. Linka B. a helyszín kapcsán megemlítette, hogy az idén a színházterem felújítása miatt választották a tűzoltóotthon termét, ami legnagyobb örömére szűkösnek bizonyult.

A Melódia zenekar, amely idén pont tízéves, erre a műsorra egy különleges, tematikus repertoárt állított össze – mondta el lapunknak Gál József, a zenekar vezetője.

– A magyar kultúra napját ünnepeltük, ezért mindenképpen magyar témájú zeneszámokat igyekeztünk választani, amit az elmúlt tíz évben játszott számok közül válogattunk. Van még a tarsolyunkban más is, de igyekeztünk arra is odafigyelni, hogy ne modern dolgok legyenek, hanem népiesebbek, mivel a közönségnek az közelebb áll a füléhez – számolt be a zenekar vezetője, majd arról is szólt, hogy a magyar kultúra számukra is nagyon fontos.

Csodavárás Török Noémi és a Melódia zenekar előadásában (Lakatos János felvétele)

Csodavárás Török Noémi és a Melódia zenekar előadásában (Lakatos János felvétele)

– A magyar kultúra a mi virágoskertünk. Ha mi nem ápoljuk, akkor mások biztosan nem fogják. A magyar kultúra az az első láncszem, amibe belekapaszkodhatunk a megmaradásunk érdekében – fogalmazott Gál, majd arról is szólt, hogy repertoárjukon szerepelt Brahms első és ötödik magyar tánca, Weiner Leónak egy négytételes szvitje, Erkel Ferencnek egy kéttételes palotása, Farkas Ferenc négytételes, 17. századi táncokat feldolgozó szvitje és Megyeri Lajosnak egy háromtételes népdalfeldolgozása. Emellett Török Noémi népdalénekessel közösen előadták Faragó László Csodavárás című szerzeményét.

Nyitókép: Gál József és a Melódia zenekar (Lakatos János felvétele)