2024. március 29., péntek

Kompenzálni szeretettel

Próbametszést tartottak Vince-nap alkalmából a DiBonis pincészet szőlősében

Szent Vince a szőlő, a szőlészek és a borászok védőszentje. A szőlőtermelőknek, a borkészítőknek a Vince-nap az év első nagy eseménye, ezért nagy jelentőséggel bír a számukra. A Vince-naphoz számos szokás, néphagyomány kötődik, ilyenkor lehet megjósolni vagy kikövetkeztetni azt, hogy milyen termés várható. Vince-nap alkalmából a hétvégén próbametszést tartottak a DiBonis pincészet szőlősében, Nagyradanovácon. Sinka Ferenc palicsi szőlész-borásztól nem túl jó híreket hallhattunk:

– A vesszők nem értek be, illetve nagyon kevés az, amelyik tökéletesen beért. Ha levágjuk, jól látszódik, hogy külső héja szinte nincs is, vagy csak nagyon vékony. Másfél-két milliméteresnek kellene lennie, hogy a szőlő ellenálló legyen. Ha most megmetszik és mínusz tíz-tizenöt fokok jönnek, akkor fennáll a veszély, hogy lefagy az egész. Ez a szőlő jelenlegi állapota, de nem tudni, mi lesz. Ha nem lesznek erős fagyok, még minden jól alakulhat. Tehát lehet előmetszést végezni, lemetszeni azokat a vesszőket, amelyekre nincs szükség, de érdemes a többit meghagyni, az egészséges tőke érdekében – tudtuk meg Sinka Ferenctől.

Borlovagok a szőlősben (Fotó: Molnár Edvárd)

Borlovagok a szőlősben (Fotó: Molnár Edvárd)

Vince-naphoz mondások is kötődnek, például, ha megcsordul Vince, tele lesz a pince, de ha fénylik, akkor is. Első hallásra talán ellentétesen hangzik, a lényeg azonban az olvadáson van: ha olvad, akkor jó termés ígérkezik, és tele lesz a pince jó borral. Január közepére szeretünk úgy gondolni, hogy egyben a tél közepe is. Az idei tél első fele viszont az évszakhoz képest meleg volt. A napokban is olyan az időjárás, mintha tétovázna, hogy forduljon-e mínuszba vagy mégse. Bóni László szerint nem kell mindent feltétlenül az évszakok szeszélyeire bízni.

– Nehéz előre megjósolni, milyen lesz a termés, mert bármi történhet, jöhet fagy, de szárazság is. Utóbbi már bennünket nem fenyeget különösképp, hiszen tavaly sikerült az öntözőrendszert megoldani a szőlősben. Amikor nagy melegek voltak, akkor is tudtuk locsolni a szőlőt. Megkapta az optimális feltételeket ahhoz, hogy kiváló minőségű termést hozzon, és ez nagyon sokat jelent – hallottuk a házigazdától, aki azt is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja fenntartani a Vince-napi hagyományokat.

Bóni László (Fotó: Molnár Edvárd)

Bóni László (Fotó: Molnár Edvárd)

A nagyradanováci szőlősben remek volt a hangulat, és a borkóstoló sem maradt el. Bóni László elmondása szerint ez a hely azért is jó, mert nincs messze a várostól, nem nehéz megközelíteni, mégis olyan, mint egy kis természeti oázis.

– Most még ott tartunk, hogy nekünk, borászoknak kell mindent megoldanunk, beleértve a borturizmust is. Tizenöt-húsz éve foglalkozom szőlészettel, borászattal, de azt látom, hogy a szőlős nem része az ún. turistaállomásoknak. Márpedig a borturizmus csaknem egész évben tart. Ha sikerülne összefogni a turizmus terén, az a városnak is nagy lendületet adna. Sajnos a vajdasági borászok nem eléggé összetartóak. Jó példaként Villányt szoktam felhozni, ahol sok a borász, mégis nagyon jól megférnek egymás mellett. Mi még nem értünk el arra a szintre. Minden borász azt képzeli magáról, hogy ő a legokosabb, és az ő borai a legjobbak, de nem ez a lényeg. Azt kellene célul kitűzni, hogy minél több borász legyen, idevonzani a turistákat, felvirágoztatni a borturizmust. Az számítana igazán jó eredménynek – véli Bóni László.

Az esemény ünnepélyes pillanataként Botos Elemér lelkész, az Európai Borlovagrend tagja áldást mondott a termésre.

Az esemény ünnepélyes pillanataként Botos Elemér lelkész áldást mondott a termésre (Fotó: Molnár Edvárd)

Az esemény ünnepélyes pillanataként Botos Elemér lelkész áldást mondott a termésre (Fotó: Molnár Edvárd)

– Tavaly is azt gondoltuk, hogy nem lesz jó a termés. Azt remélem, hogy az Úristen majd ránk tekint. Az elmúlt nyáron nagy volt a forróság, magasabb lett viszont a szőlő cukortartalma. Hiszek abban, hogy idén is jó lesz a szőlő, mert ezeken a földeken az emberek törődnek vele. Nemcsak elültetik, azután leszedik a termést, hanem szeretik, babusgatják, még beszélnek is hozzá. Ha pedig az ember szeretettel ragaszkodik valamihez, azt az Úristen látja és hallja. Ha nem is ad minden szőlőnkre egyformán esőt, de vigyázni fog ránk, hogy megmaradjon a jókedvünk, és becsületes emberekként élhessünk tovább. Szeretem azt gondolni, hogy a jó földek, a jó szőlő, a jó borok összekötnek bennünket, és azt is, hogy egy kicsit tanuljunk egymástól. Minden borásznak megvan a maga kis trükkje, ezeket nem árulja el, de igyekszünk ellesni egymástól, és ezzel nincs is baj – mondta Botos Elemér.

Az eseményre több országból érkeztek résztvevők, jelen voltak az Európai Borlovagrend és a bajmoki Szent Trifon Borlovagrend tagjai is.

Nyitókép: Sinka Ferenc nem jó híreket mondott (Fotó: Molnár Edvárd)