2024. április 26., péntek

Még csak ezután drágul az üzemanyag

Rekordszintű kereslet jöhet az idén

A héten a szerbiai töltőállomásokon a eurodízel literje legfeljebb 198 dinárba kerül, az Euro Premium BMB 95 pedig 167 dinárba. A gépjárművezetők szempontjából ezek még mindig magas árak, de ha figyelembe vesszük, hogy nem olyan rég még ennél is magasabbak voltak, némi csökkenést jelent. Péntektől az eurodízel 3 dinárral drágult, a benzin pedig 2 dinárral, és ez volt az első áremelkedés néhány hét esés után.

Október derekán például a töltőállomásokon a dízelt 220 dinárért, a benzint pedig 185 dinárért árulták. Európában akkor 117 dollár volt a kőolaj hordónkénti ára. Időközben a helyzet megváltozott. A kisebb globális kereslet és a recessziótól való félelem miatt a kőolaj ára visszaesett a világpiacon, már 87 dollárra lecsúszott a hordónkénti ára.

Az orosz energiahordozókkal való ellátás egész Európában visszaesett, és ez addig nem okozott gondot, amíg csökkenőben volt a gazdasági tevékenység is, de a következő időszakban komoly akadályt jelenthet a gazdasági növekedés szempontjából. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közlése szerint a szigorú járványügyi korlátozások feloldása Kínában rekordszintre növeli az idén a globális olajkeresletet, miközben az Oroszországra kivetett szankciók tovább csorbíthatják a kínálatot. Ez pedig magasabb üzemanyagárakhoz vezet világszerte. Az IEA jelentése szerint a globális olajkereslet 2023-ra napi 1,9 millió hordóval nő, és eléri a napi, rekordszintű 101,7 millió hordót. Az említett jelentés megegyezik a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) várakozásával, amely szerint a kínai olajkereslet napi 510 ezer hordóval növekszik az idén, miután 2022-ben a korlátozások következtében hosszú idő óta először csökkent. A szakértők szerint egyetlen más ország nem fog jelentősebb szerepet játszani a következő hónapokban az olajpiacon Kínánál. Ami a kínálat kilátásait illeti, az Egyesült Államokban az olajtermelés naponta mintegy 77 300 hordóval növekedve, februárban várhatóan rekordszintű, napi 9,38 millió hordóra emelkedik. Amin Nasser, a világ legnagyobb olajtársaságának, a Saudi Aramcónak a vezetője is aggódik a globális kőolajellátás miatt.

Szerintem a világnak nem lesz elég szabad kapacitása ahhoz, hogy megbirkózzon ezzel a változással, s gondot okoz majd a növekvő kereslet kielégítése. Bár az Aramco további termelési kapacitások kiépítésén dolgozik, nem hiszem, hogy az elegendő lesz a piaci igények kielégítésére. További beruházásokra lesz szükség – fogalmazott Nasser.