2024. március 29., péntek

Az állattenyésztőknek sürgős segítségre van szükségük

A marha- és sertésfarmok tulajdonosai arra figyelmeztetnek, hogy a szerbiai állattenyésztés tönkremegy, ezért az állam sürgős támogatására lenne szükség – közli a 021 hírportál, kiemelve, hogy a múlt évi támogatásokat sem fizették ki maradéktalanul, a gyárak pedig csökkentik a tej felvásárlási árát, a hazai tej helyett pedig behozatali tejet dolgoznak fel.

Olivera Latinović, Nagykikinda környéki termelő a Betának úgy nyilatkozott, hogy az állam a szarvasmarhák bejegyzése után fizetendő mintegy 3 millió dinár értékű múlt évi támogatással tartozik neki. Kiemelte a behozatali tej szigorúbb ellenőrzésének szükségességét is.
Veselin Eraković, Szenttamás könyéki sertéstenyésztő elmondta, hogy a hízósertés kilogrammja mindössze két hónap alatt 230-240 dinárra növekedett, ez az ár biztosított hasznot a gazdáknak, de azóta olcsóbb lett a sertés, és jelenleg 200 dinár körül mozog az ára. Mint mondta, a sertéstenyésztők számára is nagy probléma a behozatali áru, csak december folyamán mintegy 3000 tonna fagyasztott húst szállítottak be az országba.
Sanja Čelebićanin, a Szerbiai Sertéstenyésztők Egyesületének munkatársa elmondta, hogy a hazai termelők 30 százalékkal magasabb áron tudják csak előállítani a sertéshúst, mivel nem alkalmaznak génmódosított takarmányokat.

Mint mondta, a behozatali áru minőségének ellenőrzésére, és az állam sürgős támogatására lenne szükség ahhoz, hogy megmentsék a hazai állattenyésztést – közli a 021 hírportál.

Nyitókép: Az állam a tavalyi támogatásokkal is adós maradt (Ótos András felvétele)