2024. március 19., kedd

A vajdasági népzenei hagyományok ápolásáért

KÓTA díjban részesült a Szabadkai Zeneiskola Népi Ének Tanszaka

Az idén 14 kategóriában 29 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napja alkalmából adtak át a nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek Budapesten. A Szabadkai Zeneiskola népi ének szaka, valamint Dragana Nikolić igazgatónő, Tamara Štricki Seg tanszakvezető és Török Noémi népi ének tanár részére a vajdasági népzenei hagyományok ápolásában és továbbadásában betöltött meghatározó és példaértékű szerepükért, elhivatott és kimagasló színvonalú munkájukért népzenei kategóriában KÓTA-DÍJ kitüntetést kaptak. Vajdaságban egyedül a Szabadkai Zeneiskolában működik Népi ének szak, amelynek alapító vezetőjét, Kanalas Zsófiát kiemelkedő munkásságáért 2016-ban szintén KÓTA-díjjal ismert el a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége.

A Szabadkai Zeneiskola a KÓTA és a Csutorás Tehetségprogram által is támogatott legjobb népdalos növendékei a magyar népzenei mozgalom legmagasabb szintjét képviselik. Szólistáik, a Dalkötő Leánykórus többszörös Aranypáva Nagydíjas, Hajnal akar lenni Kárpát-medencei Népdalverseny- és Fölszállott a páva győztes.
– Decemberben kaptuk az értesítést, hogy kitüntetést fogunk kapni, aminek nagyon örültünk. A díjátadóra egész Kárpát-medencéből érkeztek kórusok, zenekarvezetők, zongoristák, karnagyok és népzenészek. A népzenei kategóriában három elismerést osztottak ki, ebből mi kaptuk meg az egyik KÓTA-díjat. Emellett nagy megtiszteltetés volt, hogy összesen három díjazottat kértek fel fellépésre, köztük minket is, mely során a magyar és a szerb népzenét is képviseltük a Dalkötő- és a Zlatovez Leánykórusunkkal. Mi mindig szívesen fellépünk különféle eseményeken. Igyekszünk részt venni a Durindó Fesztiválon, a Szólj síp szólj! népzenei vetélkedőn, idén pedig szeretnénk elmenni a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjére is – hallottuk Török Noémi népi ének tanártól, aki azt is elmondta, hogy a Népi Ének Tanszak 2002-ben alakult szerb és magyar nyelven egyaránt, és tavaly ünnepelték fennállásának huszadik évfordulóját.
– A Magyar Népi Ének Tanszakot az elmúlt három évben nem tudtuk megnyitni, de folyamatban van az újranyitás, viszont a Szerb Népi Ének Tanszakra vannak felvételiző diákjaink. A Népi Ének Tanszakra egyébként minden második évben lehet felvételizni. Egyik évben jazz ének tagozatra, a másikban pedig népi énekre – emelte ki Török Noémi.

Nyitókép: Szabadkai Zeneiskola