2024. április 20., szombat

Zentaiak szavalják a Himnuszt

A Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai vesznek részt nemzeti imádságunk közös elszavalásában, amit az MTVA élőben közvetít

A Kulturális és Innovációs Minisztérium a Himnusz közös szavalására hívja a magyarokat a magyar kultúra napján, január 22-én. Idén a Himnusz 200. évfordulóját ünnepeljük, 1823-ban ezen a napon tisztázta le Kölcsey Ferenc a magyarság nemzeti imádságának kéziratát Szatmárcsekén. Ez a jeles évforduló a nemzeti kultúra közösségmegtartó erejére, a magyarság kulturális örökségének megőrzésére, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium ezen a napon a nemzet egységére, a magyar közösség együvé tartozásának erejére, illetve arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy az összetartozás megélése a nemzet megmaradásának záloga.
A magyar kultúra napján, január 22-én vasárnap 17 óra 30 perckor a 200. évfordulót szimbolizálva 200 gyermek szavalja majd a nemzeti imádságot. Az eseményen 100 anyaországi és 100 határon túli gyerek vesz majd részt, akikhez Novák Katalin köztársasági elnök is csatlakozik. Az MTVA az erdélyi Székelyudvarhelyről és Nagyváradról, a felvidéki Nagymegyerről és a délvidéki Zentáról, valamint Kölcsey egykori lakhelyéről, Szatmárcsekéről és Európa kulturális fővárosából, Veszprémből is élő körkapcsolásban jelentkezik majd. Az összes helyszínen ugyanabban az időpontban szavalják majd a Himnuszt.
Délvidéket Zenta képviseli január 22-én. Ezzel kapcsolatban Homolya Ákos, a község civil szervezetekkel és városrendezéssel megbízott tanácstagja elmondta, hogy szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy idén a mi városunkra esett a választás. Hozzátette, hogy a Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai fogják majd a Himnuszt szavalni vasárnap.
A tanulókat Bilicki Renáta és Pék Domonkos Ibolya magyartanárok készítik fel a vasárnapi szavalásra. Pék Domonkos Ibolya elmondta, hogy ez nagy megtiszteltetés nemcsak a város, hanem az iskola tanulóinak is, akik közül 25-en önként vállalták, hogy részt vesznek ezen a nem mindennapi rendezvényen.
– Nagyon örülök, hogy jelentkeztek a gyerekek, úgy érzem, fontos nekik a Himnusz. Igaz, hogy a nyelvezete nem áll közel hozzájuk, és a történelmi tényeknek is alaposan utána kellett nézniük, hogy megértsék a Himnusz lényegét, és tisztában legyenek a mondanivalójával, de nagyon lelkesek. Számomra az a legfontosabb, hogy a diákok érzik az ünnepélyességét annak, ami a szövegbe van foglalva. A felkészülés során mindenkinek kiosztottuk a szöveget, amivel otthon ismerkedhettek, majd utána olvasópróbákat tartottunk. Még folyamatban van a felkészülés, és az a célunk, hogy szép és ünnepélyes legyen a diákok fellépése. Számomra az az üzenete ennek a Kárpát-medencei szavalásnak, hogy a nemzeti imádságunk összeköti a magyar embereket, bárhol is legyenek a nagyvilágban. Ez egy kéznyújtás egymás felé, amikor közösen szavaljuk el a Himnuszt, akkor tényleg testvérnek érezzük egymást. Fizikailag léteznek ugyan határok közöttünk, de a lelkünk számára nem – fogalmazott a tanárnő. 

Nyitókép: Az iskola huszonöt diákja szavalja vasárnap a Himnuszt