2024. április 26., péntek

Kínai fényfesztivál Újvidéken is

A nagy népszerűségnek örvendő esemény mától ismételten megörvendezteti a legkisebbeket és a felnőtteket egyaránt. A Limáni parkban, valamint a belgrádi Sava Promenadában, a Galéria előtt január 21-e és február 5-e között immáron ötödik éve fénylámpásokkal ünneplik meg országunkban is a kínai új év kezdetét.

Az esemény Slobodan Trkulja művész kezdeményezésére valósult meg, aki már évek óta igyekszik elmélyíteni a Kína és Szerbia közt megvalósított, kulturális együttműködést. Trkulja Szerbia kreatív nagykövete, aki a Balkanopolis csoporttal együtt nagy népszerűségnek örvend a világ legnépesebb országában.

A fesztivált összeállító művészek néhány nappal ezelőtt érkeztek vissza Hollandiából, ahol kilenc, nagy sikert arató koncertet tartottak, szimfonikusok kíséretében. A fényvarázs a kínai Zigong Haitian vállalat lámpásait hirdeti, ez a cég világszinten is elismert a művészi kialakítású lámpások készítésében.

Az idén is különféle világító berendezések fogják árasztani a fényt a parkban, az alakzatok a régi Kína hagyományait és szimbolikáját mutatják be. Sárkányok, varázslatos szarvasok, csodahalak és afrikai állatok is megjelennek. A kínai fényfesztivál Újvidéken és Belgrádban is ma 17 órakor kezdődik. Február 5-éig élvezhetjük ingyenesen, a lámpások fényei minden este 17 órakor gyúlnak ki.