2024. április 26., péntek

Falvakat csúfító szeméthegyek

Bácskossuthfalván égetővé vált a szemétdomb rendezése

Papp László, Bácskossuthfalva tanácselnöke a település életét érintő legkényesebb kérdésekről szólva elmondta, hogy komoly felújításon kellene átesnie a szennyvíztisztító rendszernek, valamint a település szeméttelepének a jövője is sarkalatos kérdés.

– A szeméttelep kérdése már többéves probléma a falunkban és más településeken is. Tartományi támogatásnak köszönhetően sikerült 800 ezer dináros támogatáshoz jutnunk, amit a felgyülemlett szemét elegyengetésére, majd tömörítésére használunk fel. Ezt a munkálatot eddig a helyi közösség finanszírozta. Pozitív előrelépésnek tekinthető ezen a téren, hogy a telep területét sikerült körbekerítenünk, pontosabban lezárni a közútról odavezető aszfaltozott utat. Ez azért is volt sürgető, mert olyan környező községekből, településekről is hoztak már nagy mennyiségben hulladékot, ahol fizetőssé tették a begyűjtését – nyilatkozta a tanácselnök, aki reményét fejezte ki, hogy a szeméthegyek gyarapodására belátható időn belül megoldás születhet.

– A tömörítéssel gyakorlatilag növeljük a befogadóképességét is a szeméttelepnek, és remélhetőleg belátható időn belül megtörténhet a felszámolása. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon földdel szeretnénk majd befedni azt a területet, és a fásítása is tervben van. Ezt viszont meg kell előzze, hogy beinduljon a lakossági hulladék Békovára történő elszállítása a Komgrad Kommunális Közvállalat közreműködésével. Ennek a komoly lépésnek az egyik alapfeltétele, hogy valamennyi helyi és pacséri háztartás számára a rendelkezésére álljon szemétgyűjtő kuka. Az előzetes elképzelések szerint a lakossági hulladékot, így a konyhai szemetet és a műanyaghulladékot kéthetente szállítaná el a tehergépjármű falunkból, egyedül a bontásokból származó épülettörmelék maradhatna helyben. Már nagyon várjuk, hogy a folyamat beinduljon, hiszen rendkívül lehangoló látvány, hogy egy-egy szélvihar után mennyi könnyű műanyaghulladék borítja el a szeméttelep környékét, bizonyos falubeli utcákat, illetve a Pacsérral szomszédos határszakaszt – hallhattuk a bácskossuthfalvi tanácselnöktől.

Erősebb széllökések után elárasztja a nejlonhulladék a Pacsér és Bácskossuthfalva közötti szántóföldeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Erősebb széllökések után elárasztja a nejlonhulladék a Pacsér és Bácskossuthfalva közötti szántóföldeket (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A falubelieknek egyébként nem kis bosszankodással járt a gázvezetékek földbe helyezése múlt évben, hiszen több utcában is károsodtak menet közben az ivóvízhálózat csövei és a földben futó vezetékek. Arról nem is beszélve, hogy a munkálatok megbolygatták és megtizedelték a házak előtti fás-bokros növényzetet, kárt tettek a betonozott felületekben. Az ígéretek szerint az idén kezdődhet azon háztartások rácsatlakoztatása a rendszerre, amelyek igénylik a gáz bevezetését.

Nyitókép: A Koplaló felől sorompóval zárta le a helyi közösség a szeméttelephez vezető utat, a Temető utca végét pedig kerítéssel határolták el, mert már a környező községek falvaiból is hozták át a s