2024. március 29., péntek

A minimálbér újabb növeléséről tárgyalnának a szakszervezetek

Amint a Köztársasági Statisztikai Intézet közli a kiskereskedelmi árak januári alakulásáról szóló adatokat és a fogyasztói kosár értékét, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége (SSSS) kérni fogja, hogy a Szociális-Gazdasági Tanács (SES) tűzze napirendre az idei minimálbér újbóli növelését – közölte Zoran Mihajlović, az SSSS Tanácsának titkára. Decemberben abban állapodtak meg Ana Brnabić kormányfővel, hogy az új év elején tárgyalnak erről.

„A minimális fogyasztói kosár már decemberben több mint 50.000 dinárt ért, vagyis jelentősen meghaladta a 40.000 dináros minimálbért. A fizetésemelést a munkások meg sem érezték, mert a különbözetet már rég felemésztette az infláció, az áram és a gáz, a többi termék januári drágulása után pedig csak még rosszabb lesz a helyzet” – mondta Mihajlović, aki szerint, ha nem akarjuk, hogy a munkások külföldre vándoroljanak, meg kell őket fizetni.

A Függetlenség Egyesült Ágazati Szakszervezet is a minimálbér újabb növelését sürgeti. Čedanka Andrić elnök szerint ez a szervezet is már tavaly elkerülhetetlennek látta a legkisebb keresetek további megemelését, mert ha az infláció csillapodik is, az árak nem fognak visszatérni a régi szintre.