2024. április 26., péntek

Új könyvek

Egy művészettörténész bibliográfiája

Megjelent a Forum Könyvkiadó Bela Duranciról szóló személyi bibliográfiája.

A kötet szerzői Papdi Izabella és Ivona Vojnić Hajduk bibliográfusok.

A Bácson született Bela Duranci (1931–2021) Szabadka első okleveles művészettörténésze volt, Dévics Imrével ő alapította a szabadkai Képzőművészeti Találkozó Modern Galériáját, 15 éven át a Városi Múzeum munkatársa volt. Számos fontos kiállítást szervezett, rendezett. 1961-ben műkritikusként kezdett el publikálni, majd 1977-től a Híd című folyóirat állandó képzőművészeti kritikusa lett. A bibliográfiában közelebbi betekintést nyerhetnek az olvasók a művészettörténész életébe, szakmája iránti elhivatottságába, valamint más hasonló szakterületen tevékenykedőkkel való együttműködésére és munkássága jellegzetességeire is felhívja a figyelmet a kötet.

Tanulj velünk magyarul!

Az előző két rész után megjelent Pámel Gizella és Vojnak Csorba Adrianna Tanulj velünk magyarul! című tankönyvpótló sorozatának harmadik kötete, amely a magyart környezetnyelvként tanuló általános iskolás, harmadik osztályos diákok számára készült. Az első kötet 2020-ban jelent meg azzal a céllal, hogy a szerb nyelvű tanulókkal megszerettessék a magyart mint környezetnyelvet, valamint, hogy a diákok igényt érezzenek a magyar nyelv tanulására.

„A tankönyvpótlók feladatait most is úgy állítottuk össze, hogy azok egymásra épüljenek, változatosak, játékosak és egyben motiválók legyenek. A harmadik osztályos tankönyvpótló az iskola, az otthon, a család, a közvetlen környezet, az idő, a számok, a formák és az ünnepek témakörét öleli fel, továbbá kitér a nyelvtani, valamint a beszéd- és az írásgyakorlatokra is” – írják a szerzők. A kiadványt a Forum Könyvkiadó adta ki.