2024. április 26., péntek

Áradások Dél-Szerbiában

Néhány községben már apadnak a patakok, másutt ismét jelentős csapadék hullott

A kiadós esőzések okozta áradások miatt csütörtökön már Prijepolje, Sjenica, Novi Pazar, Brus és Tutin területén is rendkívüli állapot volt érvényben. Novi Pazarban két személyt kerestek az életmentők, a Lim folyón pedig egy újabb gátat emeltek, hogy megkíséreljék megakadályozni Brodarevo elöntését. Čačak területén is megáradtak a patakok, de az Ibar is kilépett medréből Kosovska Mitrovicában. Észak-Koszovóban egyébként Zvečanban is mintegy ötven házat öntött el a víz.

Miloš Vučević védelmi- és Bratislav Gašić belügyminiszter tájékoztatta csütörtökön a kormány tagjait az árvízhelyzetről, mint mondták, a katonaság és a rendőrség minden kapacitását bevetik annak érdekében, hogy segítsenek a bajba jutott polgároknak maguk és vagyontárgyaik mentésében. A kormányülést követően Gašić terepszemlére indult, bejárta az elárasztott dél-szerbiai településeket, hogy a helyszínen is meggyőződjön az intézkedések foganatosításáról.

Brus területén tíz személyt kellett evakuálni, számolt be Valentina Milosavljević polgármester, elmondása szerint mintegy kétszáz objektum került víz alá a Rasina és a Graševačka reka szintjének gyors növekedése miatt. A beszámolók szerint ebben és más községekben is elöntött a víz számos helyi útvonalat, így a közlekedés is akadozik. Brus közelében a Vino Župa borászati üzem épületében is áradás volt, ki kellett kapcsolni az áramot, tart a károk elhárítása.

Csütörtökön késő délutánig nem sikerült megtalálni azt a két személyt, akit elvitt Novi Pazarban a megáradt Trnavica, azt az illetőt viszont, aki megkísérelte kimenteni korábban a szerencsétlenül jártakat, sikeresen kimentették a folyóból. A helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok nemcsak a Trnavica, hanem a Jošanica patakban is kutatnak az eltűnt személyek után, utóbbiba folyik bele ugyanis az előbbinek a vize. Aggasztónak tartották a rendkívüli helyzetek elhárításával foglalkozó belügyminisztériumi csapatok, hogy Novi Pazar területén tegnap ismételten kiadós csapadék kezdett hullani.

Sjenicából azt az információt közölték, hogy stagnál a Grabovica vízszintje, mintegy tíz ház került víz alá. Raška községben az azonos nevű folyó öntött el háztartásokat és megművelhető földterületeket. A kárfelbecsüléssel csak a későbbiekben foglalkoznak majd. Dragačevo térségében sem emelkedett tovább a víz szintje, sőt, egyes településeken, például Živica és Puhovo területén visszább is húzódtak a patakok. Ezekben a helységekben már nincsenek veszélyben a háztartások, ismertette Zoran Vučićević, a községi válságtörzs vezetője.

Nyitókép: Képernyőkép (Szerbiai RTV)