2024. április 26., péntek

Petőfi élete nemzeti történelmünk része

Ünnepi műsort tartottak az óbecsei Népkönyvtárban a magyar kultúra napja alkalmából

Alkalmi műsorral emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról az óbecsei Népkönyvtár dísztermében szerdán késő délután. A műsor elején Szerda Balázs történész, a községi tanács művelődéssel és civil szervezetekkel megbízott tagja mondott ünnepi köszöntőt.

Szerda Balázs mondott ünnepi beszédet (Kancsár Izabella felvétele)

Szerda Balázs mondott ünnepi beszédet (Kancsár Izabella felvétele)

– Ezt az ünnepet arra is ki kell használnunk, hogy egy kicsit magunkba szálljunk, és elgondolkodjunk azon, hogy mit is jelent nekünk a magyar kultúra. Emlékezzünk arra, hogy mit jelentett a múltunkban, hogy mennyivel járul hozzá ahhoz, hogy mai napig is itt lehetünk. Tegyük a szívünkre a kezünket, és gondolkodjunk el azon is, hogy mit jelent nekünk ma, valamint azon, hogy mit fog jelenteni a jövőben. Gondolkodjunk el azon is, hogy mi vár ránk akkor, ha nem becsüljük meg eléggé, és nem viseltetünk iránta kellő tisztelettel. A magyarság megmaradása a tét, amikor a kultúráról beszélünk, és ez tud minket megtartani itt még több száz éven keresztül – fogalmazott Szerda Balázs.

A rendezvényen az …én is egy sugár vagyok című zenés irodalmi összeállítást láthatta a közönség a Mécsvirág együttes előadásában. Verebes Krnács Erika előadóművész, a Mécsvirág együttes tagja szerint Petőfi Sándor az egész életünket végigkíséri.

– Petőfi élete nemzeti történelmünk része lett, tulajdonképpen a forradalmár küzdelmeinek örök mintája ő. Kötelességünk is, hogy tudjunk Petőfi verseket. Műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy ez a Petőfi egy kortárs Petőfi legyen. Elkezdtük a tájolást már a múlt év második felében, így voltunk többek között Budapesten is. Most kezdődik majd a Mozdulj! Petőfi! nevet viselő vajdasági rendezvénysorozat a VM4K keretén belül, és ennek is részesei leszünk – mondta a zenekar tagja.

Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa elmondta, hogy az intézményben már évek óta a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvény az évnyitó ünnepség, ugyanis ez az első hivatalos esemény minden évben.

– Petőfi születésének kétszázadik évfordulójáról és a magyar himnusz születésének napjáról is ezen a rendezvényünkön emlékezünk meg. Ebből az alkalomból egy tárlattal is készültünk, amely többek között Petőfi szülővárosát, szülői házát mutatja be. Nagyon fontosnak tartjuk a kultúránk ápolását, hiszen elődeink csodás értékeket hagytak ránk. Az a feladatunk, hogy mindezt átadjuk a jövő nemzedéknek, továbbadjuk a gyermekeinknek – közölte a könyvtár munkatársa.

Fenyvesi Szilvia köszöntötte az egybegyűlteket (Kancsár Izabella felvétele)

Fenyvesi Szilvia köszöntötte az egybegyűlteket (Kancsár Izabella felvétele)

Az ünnepi műsor elején a Kiscimbora énekegyüttes előadásában hangzott el a magyar himnusz.

Nyitókép: A Mécsvirág együttes tagjai zenés irodalmi műsorral léptek fel (Kancsár Izabella felvétele)