2024. április 26., péntek

Közép- és dél-bánáti „magyar” focikörkép

A közép- és dél-bánsági régió magyar többségű településeinek focicsapatai közepes eredményeket értek el a 2022/2023-as idény első felében. A Pancsovai Körzeti Ligában szereplő torontálvásárhelyi (debelyacsai) Spartacus a 7. helyen zárta az őszi szezont, az első tizenöt forduló után a piros-fehérek mérlege 6 győzelem, 5 döntetlen és 4 vereség. A több mint százéves múltra visszatekintő egyesület, amelyet 1911-ben alapítottak Spárta néven, a kétezres évek közepéig a Szerb Ligában szerepelt, majd azt követően a torontálvásárhelyiek rövid időn belül több osztályt is zuhantak, és a 2012/2013-as pontvadászatot már a legalacsonyabb ligában kezdhették el. 2014 óta a Spartacus gárdája két ízben is megnyerte a 2. Bánáti Liga nyugati csoportjának küzdelmeit, a csapat pedig 2018 óta folyamatosan az ottani körzeti ligában versenyez.

A szentmihályi MSK a Nagybecskereki Körzeti Ligában újoncként szintén a 7. helyen végzett, ugyancsak pozitív mérleggel, 8 győzelemmel, 1 döntetlennel és 6 vereséggel. A zöld-feketék egy idegenbeli 3:0-s sikerrel kezdték az új idényt, majd az őszi hajrában zsinórban három győzelmet arattak: előbb Tóth Ervin és Isak Gabrijel góljaival legyőzték a melencei Rusandát, majd 1:0-s sikert értek el Aradácon, az őszi zárófordulóban pedig 2:0 arányban bizonyultak jobbnak a kumanei Október 2. csapatánál. Az MSK együttese egyébként tavaly bajnok lett a Nagybecskereki Városi Liga A csoportjában, gólgyárosuk, Isak Gabrijel pedig 35 góllal járult hozzá a bajnoki elsőséghez.

A Nagybecskereki Városi Liga A csoportjában szereplő muzslyai Lehel is győzelemmel zárta a bajnokság első felét, a zöld-fehérek az utolsó körben a tamáslakai (tomaševaci) Partizan otthonában nyertek 1:0-ra, és annak a három pontnak köszönhetően feljöttek a táblázat 3. helyére. A ma már Nagybecskerek egyik városrészének számító Muzslyán 2019 óta női szakosztály is működik, a Lehel U15-ös női csapata a 2020/2021-es idénytől a Fejlesztési Liga északi csoportjában versenyez, ahol a muzslyai lányok jelenleg a 6. helyen állnak, így a tavaszi szezont már a felsőházi rájátszásban kezdhetik el.

A Nagykikinda–Bégaszentgyörgy Községi Ligában a Roham gárdája is győzelemmel kezdett, utána azonban hat fordulón át nem tudott nyerni a magyarcsernyei alakulat. Az őszi idény hajrájára megemberelték magukat a kék-fehérek, akik sorozatban háromszor is győztek, így a tízcsapatos mezőnyben feljöttek a 6. helyre. A magyarcsernyei egyesület tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, a közép-bánáti magyarság egyik emblematikus klubja ugyanis 1922 óta létezik.

A magyarcsernyei Roham gárdája

A magyarcsernyei Roham gárdája

A Rohamnál két évvel idősebb, 1920-ban létrehozott tamásfalvi (hetini) Törekvés ugyanebben a ligában a 3. helyet szerezte meg, 5 győzelemmel, 1 döntetlennel és 4 vereséggel. A piros-fehérek számára ez a pozíció már eléggé megszokottá vált, hiszen az elmúlt tíz évben hatszor is a 3. helyen zárták a bajnokságot.

Az elvándorlás, az elnéptelenedés sajnos Közép- és Dél-Bánátot is nagymértékben sújtja, és ez kihat az ottani sportéletre is: az elmúlt években ugyanis több magyar többségű bánsági településen is megszűnt a labdarúgóélet. A magyarcsernyei községhez tartozó Tóbán még a kilencvenes évek elején megszűnt a Kinizsi nevű futballklub, melyet még a II. világháború előtt alapítottak. A legdélebbi magyar többségű településen, Székelykevén 2012-ben ünnepelték a helyi Kék Duna Labdarúgóklub fennállásának 80. évfordulóját, és akkor minden bizonnyal kevesen gondolták volna, hogy az egyesület négy év múlva már nem fog versenyezni. A Kék Duna csapata utoljára a 2014/2015-ös bajnokságra nevezett be, a kék-fehérek akkor a 8. helyet szerezték meg a II. Dél-bánáti Liga nyugati csoportjának déli alcsoportjában. A székelykevei gárda utoljára 2015. május 24-én lépett pályára, a Dolovo elleni idegenbeli bajnokin, melyen a hazaiak 6:3-as győzelmet ünnepelhettek. Az 1936-ban létrehozott tordai klub felnőttcsapata is 2015 nyarán játszotta le eddigi utolsó bajnoki mérkőzését, a zöld mezesek a 2014/2015-ös szezon zárófordulójában Magyarittabén vendégeskedtek, ahol gólgazdag összecsapáson 8:2-es győzelmet ünnepelhettek. Az 1940 óta az Olympia nevet viselő klub azt az idényt a 4. helyen fejezte be a Bégaszentgyörgy–Magyarcsernye Községi Ligában. Az Olympia felnőttcsapatának megszűnése után a klub utánpótlása egy ideig még versenyzett Rúzsa Tibor vezetésével, manapság pedig a tordai gyerekek a Roham korosztályos csapatában rúgják a bőrt. Az 1943-as alapítású magyarittabéi klub 2018-ban ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját, ám a jubileumi év után az ittabéiak sem húzták sokáig: a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt 2019/2020-as idényben még versenyeztek, és a megszakítás pillanatában a 7. helyen álltak a kilenccsapatos mezőnyben. Azóta azonban Magyarittabén sem rendeztek bajnoki mérkőzést, a helyi futballbarátok legutóbb 2019. október 19-én láthattak bajnoki összecsapást a Bega pályáján, a legutóbbi győzelemnek pedig 2019. szeptember 28-án örülhettek, amikor kedvenceik 13:0-ra verték meg a katalinfalvi (Ravni Topolovac-i) Omladinac csapatát.

Nyitókép: A magyarcsernyei Roham gárdája