2024. április 26., péntek
MAGYARKANIZSA

Magyar klasszikusok művei

A magyar kultúra napja alkalmából szombaton este 7 órai kezdettel Fülep Márk fuvolaművész és Kéry Tamás zongoraművész lép fel Magyarkanizsán a Művészetek Háza kisszínpadán. A műsoron Kodály, Bartók, Lajtha, Járdányi, Szokolay, Farkas, Petrovics Emil művei szerepelnek. A koncert szervezője a Regionális Kreatív Műhely.

– Sajnos szokatlannak kell mondanunk az olyan koncerteket, ahol a magyar zenei anyanyelvű gondolkodás áll a középpontban. Ezúttal a magyar szerzők legjavából válogatott a neves fuvolaművész, Fülep Márk, bízva abban, hogy a koncertet hallva a magyar zeneiség világszínvonaláról beszélni nem túlzás – olvasható az ajánlóban, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyarkanizsaiak először hallhatnak a 40-es években Magyarkanizsán is élt Petrovics Emil szerzeményeiből.

Fülep Márk

Fülep Márk

Fülep Márk munkássága széles repertoárt foglal magába, a kifinomult barokk előadásmódtól a kortárs zenéig. Fuvolaművészként egyedülálló, hogy népi fúvós hangszereken is játszik. Alkalmazza a körkörös légzéstechnikát is, fontosnak tartja a kortárs zenék jelenlétét, több szerző komponált számára művet. Eddig mintegy 1000 koncertet adott: az európai országokon kívül koncertezett Indiában, Oroszországban, Kanadában, az USA-ban. Neves nemzetközi fuvolafesztiválok előadója. A magyarkanizsai koncerten Fülep Márk magyar állami tulajdonú Yamaha hangszeren játszik.

image description

Kéry Tamás a budapesti Zeneakadémián 2002-ben szerzett zongoraművész, -tanári diplomát. Részt vett többek között Dimitri Bashkirov, Kocsis Zoltán, Mikhail Woskresensky, Malcolm Bilson, Kurtág György mesterkurzusain. Több ízben nyert előadói díjat kortárs magyar zeneművek tolmácsolásáért. Szólistaként, kamarazenészként és kóruskísérőként Magyarországon és számos európai országon túl Törökországban, Paraguayban, Brazíliában és Argentínában koncertezett és tartott mesterkurzusokat. 2012 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korrepetitor-tanára.

A szombati koncertre a belépés díjtalan.

Nyitókép: image description