2024. április 26., péntek

A válságstáb már a múlté

Az egészségügyi minisztérium munkacsoportot alakított, amelynek feladata a koronavírus elleni harc. Elnökévé dr. Goran Stevanovićot, a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző és Trópusi Megbetegedések Klinikájának igazgatóját nevezték ki – jelenti az Euronews Serbia cikkére hivatkozva a 021.rs.

Ezzel véget ért a válságstáb korszaka, amely a járvány elleni küzdelmet irányította 2020 óta. Az egészségügyi minisztérium az Euronews Serbia portáljának adott információi szerint a testület tizenkét tagból és egy titkárból áll.
Érdekesnek számít az a tény, hogy a testületben nem kapott helyet dr. Predrag Kon és prof. Branislav Tiodorović, akik korábban a válságstáb tagjai voltak.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a munkacsoport feladata a koronavírussal fertőzött betegekkel való eljárásra vonatkozó javaslattételek, valamint a járványügyi helyzet alakulásának függvényében a megelőző intézkedések javaslása, a Covid-kórházak fenntartása szükségességének megítélése és más hasonló feladatkörök is.

A munkacsoport tagjai: dr. Verica Jovanović, a Dr. Milan Jovanović Batut Szerbiai Közegészségügyi Intézet igazgatója, prof. dr. Tatjana Adžić Vukičević, a Szerbiai Klinikai Központ (UKCS) Pulmológiai Klinikájának szakembere, doc. dr. Ivana Milošević, az UKCS Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója.
A felsoroltak mellett a munkacsoportot többek között dr. Ana Jovićević, a Szerbiai Onkológiai és Radiológiai Intézet szakembere, prim. dr. sci. med. dr. Snežana Jovanović, az UKCS Orvosi Mikrobiológiai Szolgálat vezetője és prof. dr. Tomislav Preveden, a Vajdasági Klinikai Központ Fertőző Betegségek Klinikájának vezetője alkotja.

Napok óta közel ezer új fertőzött Szerbiában

Szerbiában az elmúlt 24 órában 963 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, összesen 12.554 tesztet végeztek el.

13 személy hunyt el a vírus szövődményeiben, a járvány kezdete óta 17.630, a halálozási arány 0,72 százalék.

Kórházban 295 beteget kezelnek, közülük 16-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Nyitókép: Predrag Kon (balról) és Branislav Tiodorović nem vesz részt a munkában (Fotó: Beta)