2024. április 20., szombat

Harry Potter után Harry herceg

Nemrég jelent meg Harry herceg Spare (Tartalék) című önéletrajzi kötete, amelyet már a kiadása előtt óriási érdeklődés övezett. Angol hírek szerint ez a legjobban várt és legkeresettebb könyv a Harry Potter és a Halál ereklyéi óta, a memoárok képzeletbeli mezőnyében pedig azonnal az élre tört. Harry herceg maga is tett róla, hogy a kiadvány ne maradjon figyelmen kívül, úgymond jól beágyazott neki: 2021-ben a tévéshow-k nagyasszonya, Oprah Winfrey készített exkluzív televíziós interjút vele és feleségével, Meghan Markle-lel, a múlt év vége felé pedig egy hatrészes dokumentumsorozat jelent meg Harry & Meghan címmel. A Spare cím Harryre, mint másodszülöttre utal, uralkodói körökben tulajdonképpen azt jelenti, hogy tartalék. Állítólag Károly király – akkor még hercegként – mondta Diana hercegnőnek, Vilmos és Harry születése után, hogy „adtál nekem egy trónörököst és egy tartalékot, nekem már nincs több dolgom”.

(Fotó: Getty Images)

(Fotó: Getty Images)

A brit királyi család népszerűsége egyedülálló a világon. A nyilvánosság mindig is árgus szemmel figyelte a családtagok körül zajló eseményeket. A legnagyobbak körül szinte tömeghisztéria alakult ki, ilyen volt például Károly és Diana esküvője. A királyi család mindig is bőven szolgált „csámcsogni valóval”, legyen szó Károly és Diana válásáról, Károly és Kamilla viszonyáról, vagy Diana tragikus haláláról. Mindeközben pedig Vilmos és Harry mintha kirakatban nőtt volna fel. Habár számos összeesküvés-elmélet fogalmazódott meg Diana halála körül, a legvalószínűbb talán az, hogy autósüldözés során, a lesifotósok elöl menekülve vesztette életét. Vilmos akkor tizenöt éves volt, Harry tizenhárom.

Azután a közösségi oldalak szárnyalásával, az egyre pezsgőbb online létben, egyre több és több pikáns sztorira mutatkozott igény, mert ezekhez immár bárki hozzászólhatott, akár teljesen névtelenül.

Harry kötődött az anyjához, a halála nagyon megrendítette, a lesifotósokra pedig különösképp megorrolt. A királyi család és a tanácsadóik, úgy tudni, azt ajánlották, próbáljon meg – amennyire csak lehet – átlagos életet élni, mert az elvonná a figyelmét anyja haláláról. Harry pedig nagykanállal kezdte falni az „átlagos életet”. Sorra kezdtek el megjelenni a hírek kicsapongó életformájáról. Egy átlagembernél ez nem jelent semmi különöset, de egészen más a helyzet, ha a világ egyik legismertebb emberéről van szó.

A bulvársajtó behatóan foglalkozott azzal is, hogy egy részben fekete nővel házasodott össze, Meghan Markle amerikai színésznővel. Életük szinte minden apró mozzanata az újságok címoldalán kötött ki, kezdve Meghan kaki emojire emlékeztető kalapjával, a királyi családtól való elkülönülésig. Ez az elkülönülés nem ment csendesen, hangos kitárulkozással társult. Úgy tűnik, mintha Harry megelégelte volna azt, hogy az életükből mindenki hasznot húz, épp csak ők nem. A herceg sok mindent nehezményez, egyebek közt a lesifotósok nyomulását, és azt, ahogyan ezt a királyi család intézménye (nem) kezelte, letudta azzal, hogy a feleségét úgymond kivetette magából, ezáltal pedig ő maga is kívülálló lett. Sokan mégis úgy vélik, hogy megrendezett színjáték az egész.

(Fotó: AFP)

(Fotó: AFP)

A könyvében saját magáról is megoszt pikáns részleteket. Ilyen az, amikor Courteney Cox színésznőnél „varázsgombát” evett és élénk hallucinálásba kezdett a fürdőszobában, ahol a vécékagylóval és a szemetessel beszélgetett; vagy az, hogy az Északi-sarkra tett jótékonysági utazása során a fagy picit megcsípte a hímvesszejét; vagy amikor Vilmos galléron ragadta és a földre küldte. A legnagyobb felháborodást mégis az váltotta ki, hogy azt írja, huszonöt tálibot ölt meg a katonai szolgálata során. Ha pedig ez nem lenne elég, azt is elmagyarázza, hogy erre úgy gondolt, mint egy sakkjátszmára, így próbált eltekinteni attól, hogy embert öl.

A Spare megjelenése után sokan pontatlanságokra is rámutattak. Azzal persze tisztában kell lenni, hogy egy memoár nem feltétlenül az igazságot tükrözi, hanem a szerző – ez esetben Harry herceg – emlékeit, és ugyebár rosszul is lehet emlékezni.

A nagy családi dráma közepette pedig öt különleges gyermek cseperedik. A trónörökös két fia és lánya, valamint a „tartalék” fia és lánya. Vajon ők hol találják meg a helyüket, mi lesz a sorsuk? A királyi család még biztosan sok érdekességet tartogat, és lesz munkája bőven a bulvársajtónak, a lesifotósoknak is.