2024. április 26., péntek

Az energiahatékonyság növelése a cél

Az óbecsei sportközpont idei költségvetése mintegy 86 millió dinár

Az óbecsei Đorđe Predin Badža Sportközpont 2023-as költségvetése megközelítőleg 86 millió dinárt tesz ki, az erről szóló határozatot a múlt év utolsó ülésén fogadta el a községi képviselő-testület. Ennek az összegnek a nagy részét, mintegy 71 millió dinárt a községi költségvetésből különítik el, 15 millió dinárt pedig a sportintézmény saját bevételeiből biztosítja.

– A szabadtéri medencekomplexum területén lévő, legkisebb gyógyvizes medencét a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság 1,26 millió dináros támogatásának köszönhetően teljesen felújítottuk tavaly. A munkálatok során a régi, megviselt csempéket eltávolítottuk, és teljesen új hidroizoláció került a medencére új csempékkel. Hatalmas a különbség a medence régi és az új állapota között. Az év közben felmerülő kisebb-nagyobb javításokat saját költségekből fedeztük. A 2022-es fürdőidény érezhetően gyengébb volt, ami a fürdőzők számát illeti. A koronavírus-járvány okozta korlátozások feloldása közrejátszott ebben, mert két év kihagyás után megkötések nélkül utazhattunk szinte bármerre, és ezt kihasználva többen is nyaraltak. Habár kevesebb látogató volt a tavalyi fürdőidény ideje alatt, mint a korábbi években, de az év elején bevezetett drágítások miatt nagyobb volt a bevétel – mondta Andruskó Csaba, az óbecsei Đorđe Predin Badža Sportközpont igazgatója, aki hozzátette, hogy az idén a legnagyobb hangsúlyt a tervek szerint az energiahatékonyságra fektetik.

– A Tartományi Nagyberuházási Alapnál az eszközök átütemezésének köszönhetően komoly ígéretet kaptunk a sportközpont energiahatékonyságának növelésére. Konkrét párbeszéd folyik az épület teljes szellőzőrendszerének cseréjéről. Ennek köszönhetően az intézmény fedett csarnoka klimatizált lenne, a fedett medence pedig hatékonyabb páramentesítő rendszerrel bővülne. Emellett tervben van a nyitott medence területén egy élményfürdőnek a kialakítása is. Ezzel kapcsolatban kérvényeztük az építési engedély kiadását, ez pedig azt jelenti, hogy részletes terveink vannak. Az előzetes számítások alapján az élményfürdő összértéke 73 millió dinár lenne – tette hozzá az igazgató.

A sportközpont alapvető tevékenysége az idén sem változik meg. A vezetőség célja továbbra is a látogatók számának a növelése és a szolgáltatások minőségének a megőrzése, illetve javítása.

Nyitókép: Az óbecsei Đorđe Predin Badža Sportközpont épülete (Kancsár Izabella felvétele)