2024. április 25., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Barca-trófea és gólőrületek

Rijádban, a Fahd Király Nemzetközi Stadionban, mintegy 57 ezer néző előtt rendezték meg a hagyományosan első spanyolországi trófeameccset a szezonban, amely mérkőzésen a nehezen, de sikeresen abszolvált elődöntők után az El Clásico főszereplői vettek részt. A mezőnyjáték terén kiegyenlített, tempós ütközeten a Barcelona élt jobban helyzeteivel, a gránátvörös-kékek bő fél óra után kezdték meg a gólgyártást. Előbb a Lewandowski passzával tizenhatosba törő Gavi lőtt el Courtois mellett (33.), és még a nagyszünet előtt komolyabb bajba került a Real Madrid, amikor fordított szerepkörben tűnt fel a két említett klasszis, ezúttal a lengyel volt pontos a befejezésnél a fiatal titán átadása után (45.). A második félidőben a Királyi Gárda még veszélyesebben ment előre, de szépíteni nem tudott, azonban saját hálójukból újra ki kellett szedni a játékszert Pedri találata, illetve a lesállást ellenőrző VAR-szünet után (69.). A bírói ráadásban aztán végül a Blancók is bevették az örök rivális kapuját, Benzema egy kavarodás végén védhetetlenül bombázott Ter Stegen portájának jobb oldalába (93.), de ez már csak szépségtapaszként szolgálhatott a madridiak számára.

A szezon első trófeáját „Spanyolországban” a Barcelona ünnepelhette – Rijádban (Fotó: Barca Blaugranes)

A szezon első trófeáját „Spanyolországban” a Barcelona ünnepelhette – Rijádban (Fotó: Barca Blaugranes)

Eközben Franciaországban és Olaszországban is született egy-egy nem mindennapi gólzápor. A Monaco hetest vágott a kiesőzónában álló Ajaccio kapujába, a legeredményesebb Ben Yedder mesterhármasig jutott, míg a kiscsapattól azért futotta egy becsületgólra. Még több találatot láthattak a nézők Bergamóban, ahol az Atalanta parádézott a Salernitana ellen. A hercegséghez hasonlóan itt is 5:1 állt a kijelzőn már a nagyszünetben, itt azonban a második félidő is nagyipari góltermést hozott, a vége pedig 8:2 lett. A házigazda góljain heten osztoztak, egyedül Lookman duplázott.

Angliából viszont az a hír érkezett, hogy várhatóan örökre kitiltják a Tottenham stadionjából azt a szurkolót, aki vasárnap a lefújást követően hátba rúgta Aaron Ramsdale-t, az észak-londoni rivális Arsenal kapusát. A 24 esztendős hálóőr az éllovas egyik legjobbja volt a 2:0-ra megnyert derbin, majd a mérkőzés végén összeszólalkozott Richarlisonnal, a hazaiak brazil támadójával, eközben pedig a kapu mögött álló drukker felugrott a reklámtáblára, és hátba rúgta őt. Mind a Premier League, mind a Tottenham hivatalos csatornáin jelezte: ez a magatartás teljességgel elfogadhatatlan, az erőszaknak semmilyen formában nincs helye a stadionokban, és szorgalmazzák a fiatal szurkoló örökös eltiltását. Beazonosítására a klub már vizsgálja a rendelkezésére álló videófelvételeket.

Angol bajnokság, 20. forduló: Tottenham–Arsenal 0:2. Az élcsoport: Arsenal (–1) 47, Manchester City (–1) 39, Newcastle és Manchester United (–1) 38 pont stb. Francia bajnokság, 19. forduló: Monaco–Ajaccio 7:1, Rennes–PSG 1:0. Az élcsoport: PSG 47, Lens 44, Marseille 42 pont stb. Olasz bajnokság, 18. forduló: Atalanta–Spezia 8:2, Roma–Fiorentina 2:0. Az élcsoport: Napoli 47, Milan 38, Juventus és Inter 37 pont stb. Spanyol szuperkupa, döntő: Barcelona–Real Madrid 3:1.

Nyitókép: A szezon első trófeáját „Spanyolországban” a Barcelona ünnepelhette – Rijádban (Fotó: Barca Blaugranes)