2024. április 26., péntek
XXVIII. FÉRFI VB

Az újonc kapus döntött

Az E csoport első helyének sorsa volt a tét Németország és Szerbia találkozóján a vb alapszakaszának 2. fordulójában, a két ponttal pedig végül a németek sétálhattak el.

A germánok már a mérkőzés gólgazdag első perceiben kialakították azt a néhány gólos előnyüket, amit a lefújásig őrizgettek. 5:5-nél volt utoljára egyenlő az állás, innentől Szerbia végig kénytelen volt az eredmény után futni, és nehezen tudott reagálni a beállót könnyen megtaláló ellenfél játékára. A 19:17-re végződő első játékrészben a jobb szélen ötször is eredményes Bogdan Radivojević tartotta életben a szerb reményeket, de a meccs kétharmadánál ötgólosra is nőtt a német előny. Lazar Kukić vezetésével a csapat a végjátékban mutatta a legjobb formát, a mérkőzést egy 10:6-os sorozattal zárva, a németeknek pedig csak két gólt engedve az utolsó tizenhárom percben, de ez sem volt elég a fordításhoz: amikor Lukas Mertens találatával két perccel a vége előtt háromgólossá vált a különbség, eldőlt a győzelem sorsa, s végül 34:33-ra nyertek a németek.

Győzelmük kulcsát jelentette a válogatottba először ezen a vb-n bekerült Joel Birlehm kapus, aki az utolsó tizenöt percben hét védést is bemutatott, megakasztva ezzel az ellenfél lendületét. Toni Gerona, a szerb válogatott szövetségi kapitánya sem tudott mást tenni, mint hogy Birlehm remeklését emelje ki a vereség fő okaként. A középdöntős részvétel ugyan már biztosított, de ma Katar ellen még szükség lenne a győzelemre, hogy ne esélytelenül készüljön a csapat a torna második szakaszára.

Egy góllal voltak jobbak a németek (Fotó: IHF)

Egy góllal voltak jobbak a németek (Fotó: IHF)

A világbajnokság ideje alatt egy bundabotrány is kibontakozóban van: a dán TV 2 számolt be arról, hogy egy olyan horvát és északmacedón játékvezetői páros is fújja a sípot a mostani tornán, akik kapcsán a Sportradar kutatása nyomán 2016 és 2017 során felmerült rangos európai mérkőzések manipulálásának gyanúja. Az értesülésre reagálva az Európai Kézilabda-szövetség közölte, korábban már lefolytatták a rendőrségi nyomozást az ügyben, viszont nem találtak egyértelmű bizonyítékot a csalásokra, így a kérdéses játékvezetők továbbra is bizalmat élveznek.

Eredmények, 2. forduló, E csoport: Németország–Szerbia 34:33, Katar–Algéria 29:24. A csoport állása: Németország 4, Szerbia és Katar 2, Algéria 0 pont. F csoport: Észak-Macedónia–Hollandia 24:34, Norvégia–Argentína 32:21. A csoport állása: Norvégia és Hollandia 4, Argentína és Észak-Macedónia 0 pont. G csoport: Egyiptom–Marokkó 30:19, Horvátország–USA 40:22. A csoport állása: Egyiptom 4, Horvátország és USA 2, Marokkó 0 pont. H csoport: Belgium–Tunézia 31:29, Dánia–Bahrein 36:21. A csoport állása: Dánia 4, Belgium 2, Tunézia és Bahrein 1 pont.

Nyitókép: Egy góllal voltak jobbak a németek (Fotó: IHF)