2024. április 25., csütörtök

Kilencedik alkalommal tartották meg a Vajdasági Népzenész Találkozót

A kishegyesi Kátai vendégház ezen a hétvégén egy rangos népzenei esemény helyszíne volt. A Juhászok Civil Szervezet az idén is itt szervezte meg a IX. Vajdasági Népzenész Találkozót. A kétnapos rendezvény pénteken kezdődött, és mintegy 40 népzenész vett részt, így a találkozónak összességében mintegy 80 résztvevője volt, akik nemcsak Vajdaság településeiről, hanem az anyaországból is érkeztek.
A pénteki képzés a sárközi népzenéről és a tamburáról szólt. A Pántlika zenekar tagjai gyakorlati ének- és tamburaoktatást tartottak.

Az első nap egy közös örömzenéléssel ért véget. Szombaton délelőtt kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelynek témái a vajdasági népzenei életet érintették. Többek között szó volt népzenei képzésekről, fesztiválokról, koncertekről, táncházakról, népzenei kiadványokról és új tagok toborzásáról a zenekarokba. A délután során Árendás Péter, Gombai Tamás és Sőregi Anna tartottak előadást és gyakorlati képzést. A szombati nap témája a széki népzenei gyűjtés, az ottani zenekarok és azok repertoárja, az ottani prímások játékstílusa, valamint a széki népdalok voltak. A második nap is közös örömzenéléssel zárult.

A IX. Vajdasági Népzenész Találkozó teljesen ingyenes volt a résztvevők számára, ez elsősorban a támogatóknak köszönhető. Az idei találkozó létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla programja, a Csoóri Sándor Alap, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatták.

Nyitókép: Gyakorlati oktatás a találkozón (Lakatos János felvétele)