2024. április 26., péntek

Vandalizmus az iskolaudvarban

Ismeretlen tettesek összetörték a betonasztalt

Az ünnepeket követően nem mindennapi esemény történt a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola udvarában. Ismeretlen tettesek az éj leple alatt megrongálták az ún. nyílt tanterem egyik betonból készült asztalát.

Dragan Bublić osztálytanító, igazgató-helyettes elmondta, az iskolaudvar ezen részén nincs megfigyelőrendszer, így a tettesek kiléte nem ismert, az anyagi kár pedig jelentős:

− Az ismeretlen tettesek udvarban álló, ún. nyílt tanterem egyik betonból készült asztalát törték össze. Az itt álló asztalok és padok a Körkörös gazdaság az iskolában elnevezésű projekt keretében készültek, a tanterem pedig a koronavírus-járvány idején volt használatban. A vandalizmus valószínűleg a szünidő idején történt, amikor senki sem tartózkodott az iskolában. Tekintettel arra, hogy az udvarnak ez a része nyílt terület, nem áll jogunkban elkeríteni. A kapu ugyan éjszakánként csukva van, de alacsony, és könnyen átugorható. Ezért arra kérjük a polgárokat és a fiatalokat, hogy vigyázzanak a felszerelésre és az eszközökre, amelyek nemes célokat szolgálnak, esetünkben a szabadban történő oktatást biztosítják.

A társadalommal szembeni felelősség és empátia tanulságai olyan dolgok, amelyeket az életben újra és újra megtanulunk. A pusztítás az egyik legnagyobb társadalmi probléma, esetünk pedig rámutat arra, hogy a rongálás nem az elkövetők büszkeségét szolgálja.

Tegyük hozzá, hogy a kúlai iskolaudvarban az említett projektum részeként szelektív hulladékgyűjtőt is elhelyeztek, hogy a tanulókat a környezettudatosságra neveljék.

Nyitókép: Megrongált asztal a kúlai iskolaudvarban (Paraczky László felvétele)