2024. április 26., péntek

A helyzet rosszabbodásától tartanak

Eddig hét személy betegedett meg bizonyítottan kanyaróban

Semmi kétség nem fér hozzá, hogy egyre többen betegszenek majd meg kanyaróban, hiszen a védettek aránya a szükségesnél jóval alacsonyabb, értékelte Ana Banko virológus a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában, amelyet egy Twitter-bejegyzés idézésével vezetett fel a műsorvezetőnő: „Megérkezett a kanyaró és a tuberkulózis, boldog 1389-et”.

Mint azt Ana Banko a beszélgetés során megjegyezte, a védőoltással eddig nem eliminált kórokozókra jellemző, hogy várják, amíg ki nem alakulnak a terjedésükhöz szükséges feltételek. A szakértő szavai szerint a kanyaró sajátossága, hogy az egyik legfertőzőbb vírusos megbetegedések egyike, egy fertőzött személy 12–18, illetve 9-10 nem immunizált személyt fertőzhet meg. Ennek okán jutott a tudomány arra a megállapításra, hogy a kanyaró megfékezésének érdekében a társadalom több mint 95 százalékát kell immunizálni, ugyanakkor Szerbiában a védettségi arány már évek óta ez alatt alakul, emelte ki Ana Banko.

Mint arra rámutatott, más betegségekkel ellenben a kanyaró a kisgyermekek esetében is gyakran okoz súlyos szövődményeket. A 2000 és a 2017 közötti időszakban, amikor világszerte a tervezett ütemben zajlott a kanyaró elleni immunizáció, 80 százalékkal csökkent az esetszám, ennek folyományaként pedig több mint 21 millió gyermek életét sikerült megmenteni a világban, magyarázta a szakértő, mondva: „A most kezdődő járvány már évek óta az ajtókon kopogtatott, erre folyamatosan megpróbáltunk figyelmeztetni.”

– A kanyaró mindenekelőtt a 5 évnél fiatalabb gyermekek esetében veszélyes. Fontos rámutatni, hogy társult megbetegedésük miatt bizonyos gyerekek nem kaphatják meg a védőoltást, de arra is, hogy a legfiatalabbakat még be sem szabad oltani a kanyaró ellen. A szövődmények közül kiemelném a tüdőgyulladást, a fülgyulladást, az immunhiányos állapot kialakulását, ami a későbbiekben okozhat gondokat, a vakságot és az agyvelőgyulladást. A kanyaróra ugyancsak jellemző, hogy akár évekkel a fertőzést követően is súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A szövődmények súlyosságát egy, 2015-ben Sanghajban jegyzett esettel szemléltetném, egy gyermeket, akiről nem tudták, hogy kanyaróban betegedett meg, a gyermekonkológiai osztályon helyezték el, mind a 23 onkológiai páciens megfertőződött, 50 százalékuknál súlyos tünetek alakultak ki, míg 20 százalékuk elhunyt. A probléma fenntartható kezelésének érdekében elkerülhetetlen a társadalom edukációjára összpontosítani, hiszen minél több ismerettel rendelkezik az egyén, annál jobban megért bizonyos folyamatokat – fogalmazott Ana Banko.

FOKOZOTT JÁRVÁNYÜGYI ELLENŐRZÉS

Korábban a Batut Közegészségügyi Intézet a kanyaró fokozott járványügyi ellenőrzését rendelte el országszerte. Mint azt közzétették, ez egyebek mellett azt jelenti, hogy az oltatlan, vagy a nem átoltott gyermekek felkutatásának, majd immunizációjának céljával felülvizsgálják az egészségügyi intézmények immunizációs nyilvántartását. A térségben, ahol megerősítették a kanyaró jelenlétét, minden, 12 hónap és 18 év közötti oltatlan személynek meg kell kapnia az MMR-védőoltást (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltóanyag), emelik ki a közleményben.

A hivatalos nyilatkozatok értelmében Smederevóban eddig 6 gyermek – mindannyiukat kórházban gyógykezelik – és 1 felnőtt szervezetéből mutatták ki a kanyarót okozó vírusnak, a morbillinak a jelenlétét, míg összesen 11 személy keresett fel orvost a kanyaró tüneteivel. A területileg illetékes Požarevaci Közegészségügyi Intézet bejelentette a kanyaró-járványt az egészségügyi minisztériumnak.

FELELŐTLEN FELNŐTTEK VESZÉLYEZTETIK A GYEREKEKET

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár szintén nem kételkedik abban, hogy az esetszám tovább növekszik. Mint arra a Prva tv műsorában rámutatott, felfoghatatlan, hogy egyes szülők felelőtlensége miatt bizonyos gyermekek nem kapják meg az egyébként kötelező védőoltást, ezzel veszélyeztetve az érintett, valamint minden egyéb gyermek életét.

Az eddig fertőzött gyermekek legtöbbje 7 és 18 hónap közötti, egyikük sem oltott, derült ki a beszélgetés folytatásában – Szerbiában a gyermekek a kanyaró elleni védőoltás első dózisát 12–15 hónapos korukban kapják meg. Mirsad Đerlek elmondása szerint az aktuális kimutatások szerint 2021-ben az MMR-vakcina első dózisát a gyermekek 75 százaléka kapta meg, míg a másodikat 86 százaléka.

Nyitókép: Szerbiában 2021-ben az MMR-vakcina első dózisát a gyermekek 75, míg a másodikat 86 százaléka kapta meg (Illusztráció: Unsplash)