2024. április 27., szombat

Ismét tiltakoznak a szabadúszók

A pénzügyminisztérium nem teljesítette a követeléseiket

A szabadúszók tegnap figyelmeztető tiltakozást tartottak a pénzügyminisztérium épülete előtt, és követelték a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását. Január 21-ére egy nagyobb tüntetést is bejelentettek. Miran Pogačar, az Internetes Dolgozók Egyesületének elnöke a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy ugyanazt követelik, amit korábban is, tehát a munkások betegszabadságra való jogát, valamint az adómentes összeg növelését.

Azt szeretnénk elérni, hogy a szabadúszóknak – ide tartoznak a programozók, a nyelvtanárok, a fordítók, a youtuberek, a dizájnerek, a hajón dolgozók – legyen joguk betegszabadságra – közölte Pogačar. Mint mondta, arra számít, hogy a pénzügyminisztérium és az adóhivatal képviselőivel folytatott megbeszélésen megoldják az adófizetés problémáját 2017. évre visszamenőleg, mivel már megérkeztek az adóvégzések erre az évre, de várható a következő négy évre is, ami nagy pénzügyi megterhelés lenne.

Beograd, 16.01.2023. - Radnici na internetu (frilenseri) odrzali su danas protesnu akciju ispred Ministarstva finansija Srbije, kojom su najavili veliki protest 21. januara, kada ce zatrazit

(Fotó: Beta)

Pogačar közölte, hogy követelik az idén január 1-jén hatályba lépett törvény módosítását, mivel a pénzügyminisztérium nem teljesítette az összes követeléseiket. A szabadúszók azt kérik, hogy az adóztatás első modellje alapján az adómentes költségeket 34 000-ről 40 ezer dinárra növeljék, amennyi a minimálbér összege. Követelik továbbá, hogy az adóztatás második modellje alapján a költségeket 34 000-ről 43 ezer dinárra növeljék, az adómentes részt pedig 19 300-ról 21 ezer dinárra.

A szabadúszók a magas adók miatt az utóbbi két évben többször is tiltakoztak. Tavaly munkacsoport is alakult a szabadúszók státuszának megoldására, de nem teljesült minden követelésük.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítási tervezete szerint a szabadúszók két adózási mód közül választhatnak. Az első modell szerint havi 32 000 dináros bevétel után nem kell adót fizetniük. A második modell 19 300 dináros havi adómentes bevételt, 10 százalékos adót és 10,3 százalékos egészségbiztosítási járulékot tartalmaz, a nyugdíj- és rokkantbiztosítási járulék pedig 25 százalék. A modellek abban különböznek egymástól, hogy az elsőnél nincsenek standardizált költségek, a másodiknál pedig 3 százalékos adót számolnak az adóalapra. Az adózás mindkét esetben negyedévente történne. Az első modell szerint negyedévente 96 000 dinár adómentes, a második modell szerint pedig körülbelül 5799 dinár.

Nyitókép: Beograd, 16.01.2023. - Radnici na internetu (frilenseri) odrzali su danas protesnu akciju ispred Ministarstva finansija Srbije, kojom su najavili veliki protest 21. januara, kada ce zatrazit