2024. április 26., péntek

Vajdasági Népzenész-találkozó

A hétvégén kilencedik alkalommal szervezik meg a Vajdasági Népzenész-találkozót Kishegyesen a Kátai-vendégházban. A rendezvény szervezője a Juhászok Civil Szervezet. Az eseményen naponta mintegy 40 muzsikus vesz részt.

Az előadók kiváló tanárok, népzenészek, énekesek, hagyományőrzők Magyarországról és Vajdaságból. A rendezvény pénteken délután veszi kezdetét, a Pántlika zenekar előadása a sárközi népdalokról, tamburazenéről 18 órakor kezdődik, majd a zenekar tagjaival tambura- és énekoktatás zajlik.

Lakatos János archív felvétele

Lakatos János archív felvétele

Szombaton 10.30-kor kerekasztal-beszélgetés kezdődik a népzenei rendezvényekről, képzésekről, fesztiválokról, koncertekről, táncházak megszervezéséről, valamint szó lesz a kiadványokról, illetve kisegítő tagok alkalmazásáról a zenekarokban. Árendás Péter Népzenei gyűjtések széken, széki zenekarok és azok repertoárja címmel 16 órától tart előadást, 18 órától pedig gyakorlati oktatás következik vonósoknak. Árendás Péter és Gombai Tamás a széki zenekarok repertoárját, prímások játékstílusát oktatják az érdeklődőknek. Este a széki dalcsokrokat Sőregi Anna népdalénekes tanítja, majd közös muzsikálással zárul a találkozó.

Nyitókép: Lakatos János archív felvétele