2024. május 3., péntek

Rendőrgyilkosság Budapesten

Hősi halottá nyilvánítanák a szíven szúrt körzeti megbízottat

Rendőrgyilkosság történt csütörtökön éjjel Budapesten, a bűntettnek nincs terrorista háttere.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába csütörtökön 22 óra után érkezett bejelentés arról, hogy Budapest XI. kerületében – egy Lecke utcai társasházban – egy ott lakó férfi az egyik szomszéd lakás ajtaját beszakította, és be akar jutni az ingatlanba. A megerősített létszámban kiérkező rendőrök a férfit intézkedés alá vonták, de ő az egyenruhásokra támadt. A támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták.

A mentőszolgálat munkatársai a három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Az egyik rendőr, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. A hírek szerint kétszer szíven szúrta a gyilkos a rendőrt, aki mindössze harmincéves volt.

A rendőrség elindította a csütörtök este megölt Baumann Péter körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát – jelentette be a rendőrség szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf azt mondta, hogy együttérzésükről biztosítják kollégájuk hozzátartozóit.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kialakított szigorú protokoll szerint több rendőri egység is elindult a helyszínre, az egyik a sértettel vette fel a kapcsolatot, míg a másik, egy három férfi rendőrből álló csoport a támadó férfi elszámoltatását, elfogását kezdte meg – közölte a szóvivő.

A szóvivő jelezte, hogy a parancsnoki kivizsgálások még folynak, de a rendelkezésre álló adatok szerint a rendőri intézkedés, benne a lőfegyverhasználat szakszerű, jogszerű és arányos volt.

A nem sokkal éjfél után elhunyt Baumann Péter kilenc és fél éve szerelt fel a XI. Kerületi Rendőrkapitányságnál. Pályáját járőrként kezdte, az elmúlt időben azonban már körzeti megbízottként dolgozott. A munkatársai és parancsnokai által egyaránt kedvelt Baumann Péter szakmaisága kimagasló volt, személyében egy tapasztalt és jó rendőrt veszítettek el – mondta Gál Kristóf.

A sajtótájékoztatón Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vezetője hangsúlyozta, hogy nem terrorcselekmény történt. Közölte: a KNYF több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt nyomoz, amely bűncselekmény két sértett esetében kísérleti szakban maradt.

Az ilyen esetekre kiemelt figyelmet fordít az ügyészség – mondta, hozzátéve: aki rendőr sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követ el, az fokozottan veszélyes a társadalomra.

A támadót őrizetbe vették, ezekben a percekben hallgatják ki – közölte Fürcht Pál.

Fürcht Pál az ügyészség nevében az elhunyt családjának és a rendőrségnek is kifejezte a részvétét.

„Az intézkedő rendőrök hősök voltak, Baumann Péter hősi halott” – jelentette ki. Fürcht Pál, aki maga is nyomozott a helyszínen, kiemelte: a rendőrök akár civilek életét is megmenthették intézkedésükkel.

A főügyész a folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel többet nem kívánt közölni.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában együttérzését fejezte ki a meggyilkolt rendőr hozzátartozóinak Orbán Viktor miniszterelnök is. A kormányfő hozzátette, a tegnapi esetből is látszik, hogy a rendőri munka veszélyes munka, de mivel igen ritka a tegnap esti, rendőrgyilkossággal végződő, újbudai eset, a rendfenntartók jól végzik a munkájukat. Ez azt jelenti, hogy az életünk biztonságos, amit meg kell becsülni.

A statisztika tanúsága szerint Magyarországon legutóbb hét éve,2016. október 26-án a Győr megyei Bőny községben történt rendőrgyilkosság. Ekkor a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója engedély nélkül tartott gépkarabélyával többször rálőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársára, akik házkutatást akartak nála tartani. Az egyik golyó megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot.

A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelegnek Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjának helytállása előtt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata azt közölte pénteken a police.hu oldalon, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában.

A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves – tették hozzá.

„Nyugodj békében, Péter!” – írták. 

Nyitókép: Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a sajtótájékoztató helyszínén (Fotó: MTI)