2024. április 19., péntek

Ahol kitartó és eredményes munka folyik

A kúlai Népkör MMK olyan hely, ahol dolgozni és szórakozni is lehet

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ az idén ünnepeli fennállásának 155. évfordulóját. A helyi és a környező települések magyarságát tömörítő egyesületben a sokszínű kulturális tevékenység mellett a hagyományápolást is fontosnak tartják, de a létesítmény tetőterében kapott helyet a Vajdasági Magyar Szövetség irodája, a falugondnoki szolgálat, a díszterem mellett pedig vendégszobákat is kialakítottak.

A járványügyi helyzetet és a korlátok közé szorított munkát követően tavaly már eseményekben és eredményekben gazdag, sikeres évet zártunk, nyilatkozta lapunknak adott évértékelőjében Goga Zsolt, a Népkör elnöke. Elmondása szerint az elmúlt időszakban a Népkör fő- és melléképületét is sikerült teljes egészében felújítani, így a nagy- és kisterem mellett korszerűen felszerelt konyha, az alsó épületben pedig az iroda mellett klubhelyiség és könyvtár is működik.

− Egyesületünkben folyamatosan több szakcsoport dolgozik, ezért lényegesnek tartom aláhúzni, hogy egy-egy siker a felkészítők, de egyúttal az itteni magyar közösség összefogásának és kitartó munkájának eredménye. Sikeresen szerepeltek a színjátszók, a néptáncosok, a szavalók, a kézimunka- és kézműves csoport, a kórus, valamennyien kimagasló eredményekkel tértek haza, amiért külön köszönet a tagságnak és a felkészítőknek. Kitartó és eredményes munkát végeztünk. Külön öröm számomra, hogy tavaly is gyümölcsöző együttműködést valósítottunk meg Kalocsa testvérváros képviselőivel, csoportjaink több alkalommal is bemutatkoztak náluk, ők pedig Kúlán. Sikeresen megszerveztük eddigi rendezvényeinket, közülük a hagyományőrző napok és a hagyományos disznóvágás emelhető ki, és újra bebizonyítottuk, hogy összefogással a nagyobb volumenű rendezvények zökkenőmentesen megrendezhetők – fogalmazott Goga Zsolt.

A tervekről szólva elmondta, büszkék arra, hogy minden évben nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra, és hogy a most felnövő generáció második otthonként tekint a Népkörre.

− A téli szünidőt követően teljes erőbevetéssel folytatjuk a munkát. Olyan egyesület vagyunk, amelyben egyaránt jó dolgozni és szórakozni is – tette hozzá az egyesület elnöke.

Nyitókép: A Napraforgó tánccsoport fellépése a Magyar Szó és a Magvető élőújságának rendezvényén 2022. március 26-án (Paraczky László felvétele)