2024. március 28., csütörtök

Az aktív falu

A helyi járuléknak és a községi fejlesztési alapnak köszönhetően Bácskossuthfalva idén 19 millió dinárból gazdálkodhat

A gazdasági nehézségek okozta anyagi kihívásokat és az elvándorlási hullám miatti nyomasztó légkört igyekeznek a közösségi összefogással, rendezvényekkel ellensúlyozni Bácskossuthfalván. A múlt évben például a valóban aktív 24 civil szervezetnek köszönhetően több mint 100 esemény jellemezte a település életét – nyilatkozta Papp László tanácselnök, aki arra is kitért, hogy ezt úgy tudja a helyi közösség támogatni, illetve pénzelni, hogy a faluban a helyi járulék ehhez megadja a lehetőséget. Az idén decemberben viszont lejár, és bíznak benne, hogy a lakosság megérti, miért van létjogosultsága a falu jövőjére nézve, és megszavazza majd a folytatását.

– Legutóbb az egyik legforgalmasabb utcarész, az iskolához vezető, már igen rossz állapotú Táncsics Mihály utca egy szakaszának újraaszfaltozása történt meg több mint 100 méter hosszan. Megkezdődött a helyi közösség épületének karbantartása, ezt több szakaszban körülbelül ötéves periódusra terveztük, és eddig nyolc ablakot cseréltek ki. Már szinte teljes mértékben sikerült a közvilágítást biztosító izzókat takarékos LED-égőkre cserélni, tavaszig további 270 égő cseréje van tervben. Idén meg kell ejtenünk Ady Endre Művelődési Központ és a 9+1 Nemzetközi Művésztelep székháza nagyteraszának felújítását, valamint a színház öltözőjében, az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban és a ravatalozóban is van karbantartási feladatunk. A Danilo Kiš, a Jászkiséri és a Gyepszél utca felújítását is tervbe vettük, mintegy 10 millió dinár értékben. A központban szeretnénk kicserélni a régi és tönkrement járólapokat, erre 4,5 millió dinár értékben van lehetőségünk a községi fejlesztési alap hozzájárulásával – kezdte a beszélgetést a tanácselnök.

– A szeméttelep kérdése már többéves kényes probléma, tartományi támogatásnak köszönhetően sikerült 800 ezer dináros támogatáshoz jutnunk a rendezésére, a szemét tömörítésére. A telepet sikerült körbekeríteni. Már nagyon várjuk, hogy beinduljon a lakossági hulladék Békovára szállítása, hiszen rendkívül lehangoló látvány, hogy egy-egy szélvihar után mennyi műanyag hulladék borítja el a környéket – hallhattuk Papp Lászlótól, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy milyen hatással lesz a lakosságra, hogy a Standard Közvállalatot átveszi a Komgrad Kommunális Közvállalat.

– A fúzió egy országos rendelettel összhangban történik. A községi képviselő-testület döntése értelmében áprilistól a Standard a Komgrad kihelyezett fiókja lesz, de ugyanúgy végzi majd emberállományával, eszközeivel a munkát, ahogy eddig is, tehát a fűnyírástól a csőtörésig továbbra is ellátják majd a feladatokat a munkások. Vagyis a lakosságot ez nem érinti – tette hozzá a tanácselnök.

Évről évre kihívást jelent a középiskolások utaztatása, Topolyára sikerült megoldást találnia a községnek, igyekeznek a Szabadkára ingázó fiatalok családját is támogatni.

– Pacsérról és Bácskossuthfalváról 29 gyermek utazik napi rendszerességgel, a községi önkormányzat szeptember óta 600 ezer dinárral járult hozzá az utaztatási költségekhez, de sajnos még így is tekintélyes, csaknem 11 ezer dináros költség hárul a családokra havonta. A helyi járuléknak köszönhetően a 2022/23-as tanévben hét felsőfokú tanulmányait folytató falubeli elsős diák számára tudtunk ösztöndíjat biztosítani, 10 hónapon keresztül havi 6000 dinár értékben. Ennek fejében nyáron egy hónapon át a helyi közösség számít a diákok segítségére, ezek könnyű munkák, és a településünk csinosítását jelentik. Egyébként semmilyen kötelezettségük nincs a tanulóknak, habár mi szeretnénk, ha itthon alapítanának családot, de erre kötelezni nem tudunk senkit – hangsúlyozta Papp László, aki a falut érintő orvoshiány tekintetében is utalt erre a problémára, hiszen legalább hat Bácskossuthfalva által is ösztöndíjazott fiatal szerzett orvosi képesítést az utóbbi néhány évben, de sajnos közülük senki sem tért haza.

Papp László tanácselnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Papp László tanácselnök (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Úgy tűnik, több hónap agóniája oldódott meg azzal, hogy a múlt év utolsó heteiben kapott a falunk egy magyar ajkú orvost, dr. Klebecskó Kornélt, és dr. Kerepes Zoran a nyugdíjba vonulása után is folytatja praxisát. Sajnálatos, hogy falunkban nincs gyermekorvos, ezért a szülők kénytelenek Topolyára utazni, és minden igyekezetünk ellenére sem tudtuk megoldani, hogy nőgyógyászati rendelő is működjön az egészségházunkban – fejezte ki sajnálatát Papp László.

Bácskossuthfalván a közelmúltban zajlott népszámlálás szerint közel 3900 egyént tartanak nyilván. Ebbe a számba beletartoznak azok is, akik csupán hétvégente látogatnak haza, életvitelszerűen külföldön élnek, de ragaszkodnak szülőfalujukhoz, és az itthon élő családtagjuk közreműködésével vették fel őket a névjegyzékbe.

Nyitókép: Bácskossuthfalva központja (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)